Εκτοξεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου το βράδυ ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τρίτης γενιάς, όπως τον χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Η εκτόξευση του δορυφόρου MTG-I1 της EUMETSAT έγινε από τη Γαλλική Γουιάνα.
«Ο νέος δορυφόρος μάς δίνει πολύ καλύτερη χωρική και χρονική ανάλυση, ενώ ταυτόχρονα είναι εξοπλισμένος με ένα νέο σύστημα ανίχνευσης κεραυνών, που θα μας βοηθήσει στην παρακολούθηση των καταιγίδων ακόμα και σε πραγματικό χρόνο», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του Meteo.gr.
«Πρόκειται για έναν γεωστατικό δορυφόρο, δηλαδή έναν δορυφόρο που παραμένει στο ίδιο σημείο και βλέπει την ίδια περιοχή της Γης. Ο MTG-I1 θα είναι στο σημείο 0 μοίρες γεωγραφικό πλάτος, 0 μοίρες γεωγραφικό μήκος και θα βλέπει όλη την Ευρώπη, ένα σημαντικό μέρος της Αφρικής και του Ατλαντικού. Είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα Flexible Combined Imager και αισθητήρες 16 διαφορετικών τύπων, για να καταγράφει διαφορετικά μήκη κύματος, από το ορατό μέχρι το υπέρυθρο», μας δίνει μια πρώτη εικόνα του νέου δορυφόρου ο Σάκης Καραγιαννίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Με τον νέο δορυφόρο αναβαθμίζονται πολύ οι πληροφορίες που δεχόμαστε. Οι δορυφόροι δεύτερης γενιάς έδιναν εικόνα κάθε 15 λεπτά, τώρα πάμε στα 10 λεπτά. Μάλιστα με τους νέους δορυφόρους θα υπάρχει δυνατότητα για rapid scan ανά 2,5 λεπτά για μια περιοχή, ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν ανά 5 λεπτά. Επίσης, η ανάλυση υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, πάμε στο ένα με δύο χιλιόμετρα, ενώ θα υπάρχουν κανάλια με pixel μόλις μισό χιλιόμετρο. Η μεγαλύτερη λεπτομέρεια και η πολύ πιο συχνή απεικόνιση, σε συνδυασμό με τα περισσότερα κανάλια, μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες στους μετεωρολόγους και να δημιουργηθούν όχι μόνο πιο ακριβείς προβλέψεις, αλλά και νέα πεδία-προϊόντα», λέει ο κ. Καραγιαννίδης στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ένα καινούργιο στοιχείο που θα έχει ο MTG-I1, όπως σημειώνει ο συνεργάτης του ΕΑΑ, είναι πως θα φέρει ένα νέο σύστημα (Lightning Imager) καταγραφής ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές/κεραυνοί), άρα και των καταιγίδων. Με βάση αυτό θα υπάρχει μια ενιαία μέθοδος καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων σε όλη την περιοχή που εποπτεύει ο δορυφόρος και ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα για ομογενοποίηση των στοιχείων και των μεθόδων, που σήμερα είναι αρκετά διαφορετικά στις διάφορες χώρες.
«Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών θα μας βοηθήσει πολύ στην παρακολούθηση των καταιγίδων την ώρα που εξελίσσονται, ενώ με αλγόριθμους θα μπορούμε να υπολογίσουμε και τα ύψη βροχής. Θα βοηθήσει δηλαδή στην άμεση πρόγνωση, στην εκτίμηση του τι θα γίνει τις επόμενες δύο ώρες, κάτι πολύ χρήσιμο σε χώρες σαν την Ελλάδα που δεν διαθέτουν το κατάλληλο δίκτυο μετεωρολογικών ραντάρ», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Σήμερα υπάρχουν τρεις ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί δορυφόροι δεύτερης γενιάς, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από αντίστοιχους της νέας τεχνολογίας, με τον πρώτο να εκτοξεύεται σήμερα. Ο πρώτος δεύτερης γενιάς ανέβηκε το 2002, άρα η αντικατάστασή του ξεκινάει έπειτα από 20 έτη.
«Ο επόμενος δορυφόρος τρίτης γενιάς που θα εκτοξευθεί θα φέρει και ένα νέο όργανο που θα λαμβάνει και προφίλ κατακόρυφο μέσα στην ατμόσφαιρα, ενώ σήμερα λαμβάνουμε μόνο οριζόντιο. Θα δείχνει δηλαδή και την κατάσταση μέσα στο νέφος», σημειώνει ο κ. Καραγιαννίδης.
Οπως αναφέρει ο συνεργάτης του ΕΑΑ, θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι ο MTG-I1 να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»