Ο καφές στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς γίνεται «κάΦσιμο» για θερμική ενέργεια

«Κανένας κόκκος καφέ να μην καταλήξει στη χωματέρη ξανά». Αυτός είναι ένας από τους στόχους της αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «InCommOn», η οποία αποφάσισε να αξιοποιήσει κάτι που στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει άφθονο, τον καφέ, και συγκεκριμένα το υπόλειμμα του καφέ.

Στους τόνους υπολειμμάτων που πετούν οι καφετέριες κάθε φορά που φτιάχνουν εσπρέσο, καπουτσίνο, γαλλικό ή και ελληνικό, τα μέλη της InCommOn είδαν μια εξαιρετική ευκαιρία για την παραγωγή ενέργειας. «Μέσω του πρότζεκτ "κάΦσιμο", συλλέγουμε τον καφέ και μετά από μια επεξεργασία, διευρύνουμε τους τρόπους της αξιοποίησής του. Όπως λέει και το όνομα του πρότζεκτ, η κύρια χρήση που εμείς έχουμε επιλέξει να του δώσουμε είναι βιοκαύσιμο για παραγωγή θερμικής ενέργειας», τονίζει μιλώντας στη Voria.gr η Βάλια Ζουρνά, υπεύθυνη αξιοποίησης πόρων του φορέα.

Έως τώρα στο εγχείρημα συνεργάζονται 70 καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, που πετούν τα υπολείμματα καφέ σε ειδικούς πλαστικούς κλάδους που έχουν παραληφθεί και τους οποίους συγκεντρώνει ο φορέας με ένα ηλεκτροκίνητο βανάκι. Το βανάκι, σχεδιασμένο και αυτό για να μην εκπέμπει ρύπους, μεταφέρει τον όγκο των υπολειμμάτων σε θερμοκήπια στον νομό Κιλκίς όπου γίνεται η ξήρανσή τους με φυσικό τρόπο.

«Έχει ολοκληρωθεί η εργαστηριακή φάση και έχουμε περάσει σε μία πιλοτική μεγαλύτερης κλίμακας και παραγωγής φάση. Σε εργαστηριακή κλίμακα έχουν μελετηθεί τα χαρακτηριστικά του καφέ, του οποίου η θερμογόνος δύναμη είναι πολύ μεγάλη», σημείωσε η κ. Ζουρνά. Μέχρι τώρα, ο φορέας έχει καταλήξει δύο τρόπους αξιοποίησης του καφέ ως βιοκαύσιμο: τη δημιουργία πέλετ για οικιακή χρήση ή τη ξήρανση, την ανασυσκευασία του και προώθησή του σε εγκαταστάσεις βιομηχανίας που έχουν λέβητες που καίνε βιομάζα. Στόχος της «InCommOn» είναι αργότερα να εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό αξιοποίησης και σε άλλες ροές υπολειμμάτων.

Ο φορέας συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τους τρόπους αξιοποίησης του καφέ αλλά και με το Σταραμάκι (καλαμάκι από σιτάρι), προσφέροντας συμβολικά σταραμάκια στις καφετέριες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ. 

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση