Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να απειλήσει τον υπό εξαφάνιση γορίλα της Αφρικής

Οι υπό εξαφάνιση γορίλες των βουνών της Αφρικής μπορεί να απειλούνται και αυτοί από τον κορωνοϊό.

Το Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα του Κονγκό, το οποίο φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο των ορεινών γοριλών σε ολόκληρο τον κόσμο, περιορίζει τους επισκέπτες μέχρι την 1η Ιουνίου, επικαλούμενοι συμβουλές εμπειρογνωμόνων που δείχνουν ότι τα πρωτεύοντα, συμπεριλαμβανομένων των γοριλών του βουνού, είναι πιθανώς επιρρεπή σε επιπλοκές που προέρχονται από τον κορωνοϊό.

Η γειτονική Ρουάντα διακόπτει επίσης προσωρινά τις τουριστικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε τρία εθνικά πάρκα που φιλοξενούν πρωτεύοντα, όπως γορίλες και χιμπατζήδες.

Οι γορίλες των βουνών είναι επιρρεπείς σε ορισμένες αναπνευστικές ασθένειες που προσβάλλουν και τους ανθρώπους.

Ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να σκοτώσει έναν γορίλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τουρίστες που επισκέπτονται γορίλες, δεν επιτρέπεται κανονικά να τους πλησιάσουν πολύ.

Η Paula Kahumbu, διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας προστασίας WildlifeDirect που εδρεύει στην Κένυα, δήλωσε στο Associated Press ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του ορεινού γορίλα, επειδή έχουν μείνει λίγοι στην άγρια φύση.

«Γνωρίζουμε ότι οι γορίλες είναι πολύ ευαίσθητοι στις ανθρώπινες ασθένειες. Αν κάποιος έχει κρύωμα ή γρίπη, δεν επιτρέπεται να πάει να δει τους γορίλες. Με τον κορωνοϊό, να μην εμφανίζει συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτούς τους γορίλες».

«Ακόμη και τα υφιστάμενα μέτρα, που έχουν ήδη λάβει τα κράτη, μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία τους» τονίζει η Paula Kahumbu.

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση