Ο Μακρόν δεσμεύθηκε για κλείσιμο των εργοστασίων με άνθρακα έως το 2021

Μέχρι το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας νωρίτερα απόψε στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Βόννη (COP23). Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην λειτουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που πλήττεται ιδιαίτερα από την απόφαση της Ουάσιγκτον, η οποία μετά τα δύο εκατομμύρια ευρώ που χορήγησε στον Οργανισμό το 2016, δεν διέθεσε για το τρέχον έτος απολύτως τίποτα. «Ελπίζω όμως ότι η Ευρώπη θα αναπληρώσει τους Αμερικανούς και θέλω να σας πω ότι η Γαλλία θα είναι παρούσα σε αυτό το ραντεβού. Εύχομαι όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να μπορέσουν, μαζί με μας, να αναπληρώσουν την απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι από το 2018 δεν θα λείψει ούτε σεντ από τον IPCC, προκειμένου να λειτουργήσει και να συνεχίσει να εξηγεί τις αποφάσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακρόν υπενθύμισε ακόμη ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι Σύνοδος Κορυφής με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά «για την ώρα» όχι και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως διευκρίνισε το Ελιζέ. Αντικείμενο της Συνόδου είναι να αναδειχθούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα και κυρίως να κινητοποιηθεί η απαραίτητη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και επισήμανε ότι στόχος του είναι δείξει ότι οι πόλεις και ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ θα αναπληρώσουν το σύνολο της αμερικανικής δέσμευσης.

Ο Πρόεδρος Μακρόν δεν κατόρθωσε παρ' όλα αυτά να ικανοποιήσει τις γαλλικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις. «Η Γαλλία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αύξηση της χρηματοδότησης της προσαρμογής των πιο αδύναμων πληθυσμών», ανακοίνωσε το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, ενώ το Ίδρυμα για τη φύση και τον άνθρωπο πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος απέτυχε να ανακοινώσει κάτι νέο για την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση