Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης - Θα εξυπηρετεί 200.000 κατοίκους (φωτο)

Τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης, δυναμικότηττας 44.826 τόνων, εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης και των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, επισημαίνοντας ότι θα μειώσει κατά 60% τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, ενώ δημιουργεί 40 νέες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, λειτουργούσαν μόλις τρεις ΜΕΑ και κατασκευάζονταν άλλες πέντε, ενώ σήμερα λειτουργούν επτά, 11 είναι υπό κατασκευή, ενώ συμβασιοποιούνται άλλες 12 που βρίσκονται στη φάση διαγωνιστικής διαδικασίας. Τόνισε, πάντως, πως η χώρα πρέπει να κάνει άλματα για να πετύχει τον στόχο της ανάγκης επεξεργασίας μόλις 10% των απορριμμάτων έως το 2030. «Η κυβέρνησή μας προτιμά να μιλάει με έργα και όχι με λόγια», ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μια ακόμα απόδειξη πως η Ελλάδα αλλάζει, όπως επίσης η Θράκη και η Αλεξανδρούπολη, στην οποία, όπως είπε, γίνεται κοσμογονία.

Η μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά, ενώ περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW, καθώς επίσης αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ), δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, άμεσα θα δημοπρατηθεί και η μονάδα της Καβάλας. Σημείωσε, δε, ότι με τον σχεδιασμό που υλοποιείται θα μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανασταλεί το τέλος ταφής για φέτος, ειδικά για όσους αποδεδειγμένα είναι στη σωστή κατεύθυνση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας των αρμόδιων φορέων» χαρακτήρισε τη ΜΕΑ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μέτιος. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, το χαρακτήρισε βασική παράμετρο για πράσινη και βιώσιμη οικονομία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση