Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει το mega-φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη - Πράσινο ρεύμα για 75.000 νοικοκυριά

του Νίκου Αβουκάτου

Στην Κοζάνη θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», στα Λιβερά, την Τετάρτη 6 Απριλίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επισήμανε ότι «τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, των 204 MW, των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, από τον πρωθυπουργό της χώρας, γίνονται σε μια εξαιρετικά επίκαιρη συγκυρία».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης, «η εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών και συνεπακόλουθα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με τις μέσες τιμές να ξεπερνούν σταθερά τα 200 €/MWh το τελευταίο διάστημα, έχει αναδείξει το ζήτημα της τιμής και της επάρκειας της ενέργειας στην κορυφή της επικαιρότητας. Η κατασκευή και λειτουργία έργων τέτοιες κλίμακας δείχνει τον δρόμο. Αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ ειναι για την πατρίδα μας το μέλλον στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Εγχώρια παραγωγή, ανεξάρτητη από εισαγωγές και διεθνείς συγκυρίες, με τιμή παραγωγής υποπολλαπλάσια της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και με ένα απολύτως πράσινο αποτύπωμα».

Το έργο ξεκινά την εμπορική του λειτουργία, στο παραδοσιακό ενεργειακό κέντρο της χώρας από τον εγχώριο λιγνίτη, την περιοχή που στήριξε για δεκαετίες την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή μας την ίδια περίοδο σημαδεύτηκε και έγινε ταυτόσημη της οικολογικής καταστροφής, ενώ η ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα ενοχοποιήθηκε για θανάτους και προβλήματα υγείας των κατοίκων. Η κατασκευή και λειτουργία λοιπόν έργων ΑΠΕ στην περιοχή μας αποδεικνύει ότι αξιοποιώντας τις σημαντικές υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή κουλτούρα που διαθέτουμε, μπορούμε να είμαστε ενεργειακό κέντρο και στο μέλλον. Ενεργειακό κέντρο, κέντρο καινοτομίας και αειφορίας, πεδίο έρευνας και ανάπτυξης στις ΑΠΕ, τις ψηφιακές τεχνολογίες και το υδρογόνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το παράρτημα του ΕΚΕΤΑ και τη Ζώνη Καινοτομίας στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μαλούτας.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Με την υλοποίηση του έργου επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

«Τέτοιου είδους έργα τέλος συμβαδίζουν απολύτως με τις επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διεκδίκηση από το Δήμο μας της συμμετοχής της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030 βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ. Την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας, που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της περιοχής μας», υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση