Ο μικροσκοπικός σκόρος «Τραμπ» και άλλα περίεργα πλάσματα της φύσης

Ο πλανήτης μας δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει καθώς συνεχώς ανακαλύπτονται νέα πλάσματα, από μικροοργανισμούς και ιούς μέχρι άγνωστα τρωκτικά.

Μάλιστα πρόσφατα, η πιο ολοκληρωμένη «απογραφή» των ιών της θάλασσας βρήκε σχεδόν 200.000 είδη, έναντι 15.000 που ήσαν γνωστά μέχρι σήμερα.

Κάποιες από τις ποιο περίεργες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών…

Το «ακέφαλο τέρας κοτόπουλο»

Η επιστημονική του ονομασία είναι Enypniastes eximia και βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά το 2018 στις ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής. Πρόκειται για ένα ένα ολοθουροειδές, το οποίο ανοίκει στην ομοταξία θαλάσσιων εχινόδερμων.

Η μικροσκοπική πεταλούδα «Τραμπ»

Ο σκόρος Neopalpa donaldtrumpi ανακαλύφθηκε το 2017 στη Νότια Καλιφόρνια και πήρε το όνομά του από το πορτοκαλί κεφάλι του, το οποίο θύμισε το χτένισμα του αμερικανού προέδρου.

Ο ...«φαφούτης» αρουραίος

Το 2012 οι ερευνητές ανακάλυψαν στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας το απεικονιζόμενο τρωκτικό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σπάνιο είδος ινδικού χοιριδίου, με πολύ μακριά μύτη και χωρίς δόντια. Μάλιστα,ο Paucidentomys vermidax είναι το πρώτο γνωστό τρωκτικό που δεν έχει πλαϊνά δόντια, ούτε και τραπεζίτες, αλλά αντ' αυτών διαθέτει μόνο πολύ ισχυρούς κοπτήρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες «λόγω του μοναδικού σχήματος των κοπτήρων το είδος αυτό, δεν μπορεί να ροκανίσει, ενώ φαίνεται να τρέφεται αποκλειστικά με γαιοσκώληκες».

Το φεγγαρόψαρο Mola tecta

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια παραλία κοντά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, το 2014, και ήταν το πρώτο νέο είδος φεγγαρόψαρου που εντοπίστηκε τα τελευταία 130 χρόνια. Αυτό το σπάνιο είδος μόλις το 2017 περιγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα από τους επιστήμονες ενώ ένα Mola tecta πλάτους δύο μέτρων εκβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια το Φεβρουάριο του 2019.

Και… ένα φυτό που δεν φωτοσυνθέτει

Ενα παράξενο φυτό που ανακαλύφθηκε το 2017 στην Ιαπωνία: Με την ονομασία Gastrodia kuroshimensis, το φυτό που ανακαλύφθηκε στο νησί Κουροσίμα είναι μοναδικό στο ότι ούτε φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει. Το φυτό δεν χρειάζεται φωτοσύνθεση για τροφή αλλά βασίζεται στους μύκητες ξενιστές του και επίσης είναι κλειστόγαμο, που σημαίνει ότι παράγει λουλούδια που δεν ανθίζουν ποτέ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση