Την αποστολή βοήθειας ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων από χώρες της Ομάδας των 7, που ανακοίνωσαν χθες μετά τη συνεδρίαση στο Μπιαρίτς της Γαλλίας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, απέρριψε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, παρά το ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο είδε μια κίνηση «αποικιοκρατικής» φύσης υποστηρίζοντας πως η χώρας του αντιμετωπίζεται σαν «αποικία» και μια «επίθεση» εναντίον της «εθνικής κυριαρχίας» της.
Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι δεν εξήγησαν το λόγο άρνησης των χρημάτων, ενώ ο γενικός γραμματέας της βραζιλιάνικης προεδρίας, Ονίξ Λορενζόνι, σχολίασε το εξής: «Ευχαριστώ, αλλά ίσως οι πόροι αυτοί είναι ίσως πιο σχετικοί με την αναδάσωση στην Ευρώπη».
«Ο Μακρόν, που δεν μπόρεσε καν να αποτρέψει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, θέλει να μας κάνει μαθήματα για τη χώρα μας;» συμπλήρωσε ο Λορενζόνι, αναφερόμενος στη φωτιά στη Παναγία των Παρισίων την 15η Απριλίου.
«Έχει πολλά να φροντίσει στην πατρίδα του και στις γαλλικές αποικίες», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε υπεράκτιες γαλλικές περιοχές, όπως η Γουιάνα, που γειτονεύει με τη Βραζιλία και σε αυτή βρίσκεται μικρό τμήμα του τροπικού δάσους.
Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο δεν ήταν εκτός ελέγχου και ότι πρόκειται για «περίπλοκη κατάσταση», αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος επέλεξε διαφορετικό τόνο χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την οικονομική βοήθεια.
Πάντως, η κυβέρνηση δέχτηκε την προσφορά για βοήθεια από ένα αεροπλάνο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρικτής του ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου.
Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας είπε πως ο Μπολσονάρο σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αμαζονία εντός της εβδομάδας, για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Οι δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν και η... Μπριζίτ
Αντιμέτωπος με διεθνή απομόνωση για τη στάση του μπροστά στην επιδεινούμενη περιβαλλοντική κρίση, ο ακροδεξιός πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση πλέον και στο εσωτερικό, καθώς χθεσινή δημοσκόπηση κατέγραψε πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του στο 29,4% αυτό τον μήνα.
Ο ίδιος εξακολουθεί να αγνοεί το παγκόσμιο κύμα οργής και ανησυχίας για την καταστροφή του μεγαλύτερου πνεύμονα οξυγόνου του κόσμου, αλλά δεν παρέλειψε να χλευάσει την εμφάνιση της συζύγου του Γάλλου ομολόγου του μέσω Facebook.
«Θα προσφέρουμε στις χώρες του Αμαζονίου που θα μας ενημερώσουν για τις ανάγκες τους οικονομική βοήθεια άμεσα», διαβεβαίωσε ο Μακρόν. «Η Γαλλία θα το κάνει προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη τις επόμενες ώρες», είπε.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προσκλήθηκε στη σύνοδο της G7, δήλωσε πως το σχέδιο της έχει δύο στάδια. Οι χώρες όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος «χρειάζονται επειγόντως πυροσβέστες και ειδικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, που θα εφαρμοστεί αμέσως. Η δεύτερη φάση είναι η προστασία του δάσους, η προστασία της βιοποικιλότητας που περιέχει και η αναδάσωση αυτής της περιοχής του κόσμου», πρόσθεσε.
Πάνω από 1.000 νέες φωτιές σε μία μέρα
Τουλάχιστον 1.113 νέες εστίες φωτιάς καταγράφηκαν από την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Συνολικά, έχουν εκδηλωθεί σχεδόν 80.000 από την αρχή της χρονιάς, από τις οποίες οι μισές και πλέον στην Αμαζονία.
Οι πυρκαγιές συνέχισαν να κατακαίνε το δάσος τα τελευταία 24ωρα και μόλις προχθές ο βραζιλιάνικος στρατός συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αναπτύσσοντας κυρίως δύο αεροσκάφη C-130 σε πυροσβεστικό ρόλο.
Στον Αμαζόνιο υπολογίζεται πως ζουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αυτόχθονες από περίπου 500 φυλές και τρία εκατομμύρια είδη του φυτικού και του ζωικού βασιλείου.