Ο «πράσινος» δήμος Θέρμης

Όσο η έκταση της Αυστρίας είναι το τμήμα των δασών του Αμαζονίου που μπορεί να αποψιλωθεί μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους, λόγω της παράνομης υλοτομίας.

Δεδομένης της σημασίας των δασών του Αμαζονίου στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, καθώς παράγουν το 37% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, οι αυτόχθονες φυλές που ζουν στα εδάφη αυτά αναζητούν συμμάχους στις κεντρικές διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ευρωπαϊκές δομές των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Το θέμα έθεσε πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος των αυτόχθονων πληθυσμών του Εκουαδόρ, στο συνέδριο και τη γενική συνέλευση του δικτύου αυτοδιοίκησης για την κλιματική αλλαγή «Συμμαχία για το κλίμα» (Climate Allience), που πραγματοποιήθηκε στο Έσσεν της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Δήμου Θέρμης στο συνέδριο, Άννα Μίχου, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρώπης-Αμαζονίου και ο αγώνας των λαών της περιοχής ώστε να δυναμώσει η φωνή τους, με σκοπό την προστασία του παρθένου δάσους από την υλοτομία και τη διατήρηση του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών. «Στο ίδιο μήκος κύματος, οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής "αγγίζουν" και τους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι φυσικοί πόροι στερεύουν και τους ωθούν σε μετακινήσεις προς βορά» λέει η κ. Μίχου.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γενική συνέλευση του δικτύου "Συμμαχία για το κλίμα" υιοθετήθηκε ψήφισμα που αναφέρει τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας, για το ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις της, αυτή τη στιγμή, δημιουργούν μεταναστευτικά κύματα και οι Δήμοι μέλη του δικτύου θα σταθούν αρωγοί στους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τον τόπο τους λόγω των αλλαγών του κλίματος» προσθέτει.

Για την συμμετοχή του Δήμου Θέρμης στο δίκτυο αυτό, που αριθμεί πάνω από 1.700 μέλη από 27 χώρες, τονίζει ότι είναι ο πρώτος Δήμος από την Ελλάδα που εντάχθηκε στο δίκτυο, ενώ το 2009 υπέγραψε το σύμφωνο των δημάρχων και το 2011 κατέθεσε πρόγραμμα δράσης και δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 24% μέχρι το 2020, σε σχέση με το 2009.

Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων, όπως το Waternomics, για τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε Δήμους, το Water rescue, για τη συντηρητική χρήση σε συστήματα παροχής πόσιμου νερού, το Smartcities, μέσω του οποίου οι δημότες αναφέρουν στον Δήμο προβλήματα που σχετίζονται και με το περιβάλλον, το Easytrip, που προωθεί τη φιλοπεριβαλλοντική χρήση των δρόμων από τους τουρίστες και τους επαγγελματίες, το E-outland, για την δημιουργία σχολής εκπαίδευσης των μελών εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας και το Ruros, για την παρέμβαση σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, ώστε να αλλάξει το μικροκλίμα στην περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρεται στο σχέδιο για την αειφόρο κινητικότητα, τα προγράμματα Life για τη διαχείριση του νερού της λεκάνης του Ανθεμούντα Θεσσαλονίκης και την ποιότητα των εδαφών, τον σχεδιασμό για την αλλαγή των λαμπτήρων στο δίκτυο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με νέους τύπου Led, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος στο Λιβάδι, τη διάδοση των προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης, τη δημιουργία των πρώτων κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και τις εκπαιδευτικές δράσεις για την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Πολλές από τις παραπάνω δράσεις επικουρούνται από την αναπτυξιακή εταιρεία Ανατολική ΑΕ.

«Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό και με την είσοδο του φυσικού αερίου στη Θέρμη και τους οικισμούς του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, την αντικατάσταση παλαιών λεβήτων, τη χρήση ποδηλατοδρόμων που έχουν δημιουργηθεί, ακόμη και την εφαρμογή του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄οίκον» προσθέτει η κ. Μίχου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση