Ο πρωτογενής τομέας και η αναζωογόνηση της υπαίθρου

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπερυπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αγροτική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, πλεονεκτήματα ιδιαίτερα που έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον, με το ανάγλυφο της χώρας. Διότι δεν είναι ο πρωτογενής τομέας μόνο ο καθαρά τομέας της ζωικής και της φυτικής παραγωγής, πρωτογενής τομέας είναι η οικονομική δραστηριότητα εκείνη, που αφορά θα έλεγα τη βασική οικονομική απασχόληση της υπαίθρου, της Περιφέρειας και για μας αυτό θα είναι το ζητούμενο: πως μέσα από τις πολιτικές που θα κληθούμε αύριο να εφαρμόσουμε, θα διασφαλιστεί για τους κατοίκους της υπαίθρου ένα βιώσιμο εισόδημα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Ο βασικός οδηγός της αγροτικής πολιτικής περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Το πρώτο κομμάτι είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τ’ αγροτικά μας προϊόντα ιδιαίτερα επαναφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα που τόσα χρόνια αποτελούσαν βασικό εργαλείο για την πατρίδα μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση βάλτε στο νου σας μια φράση που πάντα θα χρησιμοποιούμε: Προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη αξία την οποία πολλαπλά μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να συμβάλλουμε. Και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό που αποτελεί ζητούμενο για κάθε χώρα, η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Και αυτό σημαίνει, το ακούτε και από μας, το άκουσα και από τον Πάρι προηγούμενα, αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη ώθηση. Και βέβαια βασική παράμετρος ενός αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος δε μπορεί να μην είναι η κτηνοτροφία.

Οι ορεινοί όγκοι, μιλάμε για μια σύνδεση τέτοια, θα προσπαθήσουμε, διότι νομίζω πως, αγαπητοί μου πρώην Υπουργοί, όντως στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκίσιμων, των επιλέξιμων εκτάσεων, δεν υπήρξε τόσα χρόνια μια σωστή αντιμετώπιση, και δεν το καταθέτω σε βάρος σας, έγινε μια προσπάθεια και μάλιστα η τελευταία τροπολογία που καταθέσατε λύνει κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα, όμως υπήρξε μια αβλεψία και προχειρότητα. Τα κουβεντιάζαμε, τα είπαμε πολλές φορές στη Βουλή, αλλά να μην παρελθοντολογούμε, αυτό που προέχει σήμερα είναι να δούμε πώς από δω και πέρα όλα αυτά που θα πάρουμε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία κα αυτά που εμείς ως πολιτικές φέρνουμε, να μπορέσουμε μαζί μ’ εσάς, το επαναλαμβάνω, να δώσουμε το ζητούμενο σήμερα για την ύπαιθρο, για τον αγροτικό κόσμο, επιτέλους ν’ αρχίσει ν’ αναζωογονείται και επιτέλους οι νέοι ναι παραμένουν στις ρίζες τους» κατέληξε ο κ. Αποστόλου .

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!