Ο πρώτος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων σε ελληνικά νησιά στην Τήλο (φωτο)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πρώτου ηλιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί και συγκεκριμένα στο ακριτικό νησί της Τήλου, στο πλαίσιο του ομώνυμου πρωτοποριακού πρότζεκτ TILOS.

Την εγκατάσταση ολοκλήρωσε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), αποτελούμενη από τους ερευνητές-Μηχανολόγους Μηχανικούς κ.κ. Χριστόπουλο Κων/νο και Γεώργιο Σπυρόπουλο ΕΔΙΠ του ΠΑ.Δ.Α..

Ο αυτόνομος φωτοβολταϊκός (Φ/Β) σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εγκατασταθεί στην οροφή δημοτικού κτηρίου του δήμου Τήλου (εικόνα 1). Ακολούθως εγκαταστάθηκε σε κεντρικό σημείο του παραθαλάσσιου οικισμού Λιβάδια και το αντίστοιχο σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων χορηγία της εταιρείας "Schneider" (εικόνα 2).

Εικόνα 1: Αυτόνομος Φωτοβολταϊκός Σταθμός στην Τήλο

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού (net metering) η αναμενόμενη παραγωγή του Φ/Β σταθμού αναμένεται να καλύψει αφενός τις ενεργειακές ανάγκες δύο ηλεκτρικών οχημάτων (εικόνα 2) αφετέρου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού πεζόδρομου «Τάσος Αλιφέρης» του οικισμού αλλά και των ενεργειακών καταναλώσεων του συγκεκριμένου δημοτικού κτηρίου.

Εικόνα 2: Η Εγκατάσταση Ηλιακής Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του ΠΑ.Δ.Α. στην Τήλο

Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση αποτελεί την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας της δημάρχου Τήλου κας Μαρίας Καμμά και του Δ/ντή του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, είχε δε την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Διοικούσας του ΠΑ.Δ.Α. καθηγητή κ. Κων/νου Μουτζούρη και χρηματοδοτείται από την επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΑ.Δ.Α., ως προσφορά του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS - Horizon 2020 στην ακριτική μας Τήλο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση