Ο ΣΒΠΕ παρουσίασε στον Φάμελλο το πρότυπο μοντέλο ανακύκλωσης πλαστικών της COREPLA

Την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, το επιτυχημένο μοντέλο συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών της Ιταλίας, που σχεδίασε και υλοποιεί η COREPLA, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ), «στη διαρκή προσπάθεια που επιχειρεί για να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην διαχείριση των απορριμμάτων από πλαστικό και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, στις 9 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό και τους συνεργάτες του με τη συμμετοχή του προέδρου της ιταλικής κοινοπραξίας για την συλλογή και την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών, COREPLA, Αντονέλο Τσιότι, έπειτα από πρόσκληση του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του, Δημήτριο Σύρμο, τον αντιπρόεδρο Βασίλειο Γούναρη, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Σωτήριο Κορδά, τον Αναπληρωτή ταμία, Νικόλαο Οικονομίδη, τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης, Χρίστο Παπάζογλου και τον εκτελεστικό του διευθυντή, Δρ Ηλία Μάμαλη. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης εκπροσωπήθηκε από την Διευθύνουσα Σύμβουλο του, Αλεξάνδρα Μέξα και η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Πεσματζόγλου.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην προσπάθεια για βελτίωση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων μιας και για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα οι βέλτιστες πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Ιταλία και την έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις της ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η αναλυτική παρουσίαση του κ. Τσιότι, κατά τον ΣΒΠΕ, «κάλυψε όλα τα βήματα, που απαιτούνται για να μπορέσει και η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μοντέλο συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών. Παράλληλα, δοθείσης της αφορμής της συνάντησης για την παρουσίαση του μοντέλου της COREPLA, έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους συνεργάτες του, σχετικά με τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο και τα μέλη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. Η υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας, στην οποία, όπως αποδεικνύει εμπράκτως με τέτοιες συναντήσεις, ο Σ.Β.Π.Ε. είναι πρωτοπόρος, η επικείμενη πρόταση οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης, ο κανονισμός τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τέθηκε σε διαβούλευση πριν λίγες ημέρες, αποτέλεσαν μερικά από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα». Ο Υπουργός, σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο, από την πλευρά του ζήτησε από τον ΣΒΠΕ την ενεργή του συμμετοχή σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ποια είναι η COREPLA

H COREPLA ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1997 και αποτελεί την Εθνική κοινοπραξία συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών της Ιταλίας. Αντικατέστησε την «Replastic Consortium». Είναι μέρος του «Συστήματος CONAI» (Εθνική Κοινοπραξία Συσκευασίας) και είναι ιδιωτική, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, η οποία χρηματοδοτείται από:

α) την περιβαλλοντική συνεισφορά για τις συσκευασίες, που έχει επιβληθεί στην ιταλική αγορά (συσκευασίες, που παράγονται στην Ιταλία ή εισάγονται κενές ή και πλήρεις), την οποία ορίζουν και διαχειρίζονται οι εταιρείες μέσω της CONAI.

β) τα έσοδα από τις πωλήσεις αποβλήτων μετά την ανακύκλωση.

Τα μέλη της αριθμούν περίπου 2.685 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της πλαστικής συσκευασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική διεύθυνση της COREPLA:
http://www.corepla.it/en/company-profile#

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση