Ο Φ.Ο.Σ. Σταυρού στις Άλπεις

Ο φυσιολατρικός ορειβατικός σύλλογος Σταυρού Θεσσαλονίκης  σκαρφάλωσε στα ψηλά της Ευρώπης.  Τις  μοναδικές  εμπειρίες ζωής  περιέγραψε στην greenagenda  το μέλος του συλλόγου Στράτος Γκλεζάκης. Σημαντικό γεγονός  για τον  σύλλογο   ήταν η στιγμή  που κράτησε  ο  παγκόσμιος πρωταθλητής   ορεινού τρεξίματος Kilian Jornet  τη σημαία   του Φ.Ο.Σ. Σταυρού.

 «Δεν υπάρχουν λόγια για να σας εκφράσω το υπέροχο βουνό ανάμεσα στα σύνορα Γαλλίας, Ιταλίας και  Ελβετίας. Η αποστολή απαρτιζόταν από 7 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πετάξαμε για το Μπέργαμο της Ιταλίας. Από εκεί οδικώς φθάσαμε στον Chamonix. Οι εικόνες ήταν πανέμορφες ανάμεσα σε κοιλάδες και βουνά.  Στο Chamonix  παραμείναμε  σε κάμπινγκ τριών αστέρων».

                                                                                

 Η  πρώτη προσπάθεια ανάβασης 

 Στο Mont Blanc  αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το πρωί της Δευτέρας 9/7/2012 κάθε βήμα και φωτογραφία, κάθε στροφή και στάση. Φτάσαμε στο καταφύγιο Tete Rouse στα 3.167 μέτρα. Την επόμενη μέρα επειδή ο καιρός δεν ήταν κάλος μας ανάγκασε να ξεκινήσουμε νύχτα για το επόμενο καταφύγιο το Gouter στα 3.800 μ.

Μετά από 5 ώρες δύσκολης ανάβασης φτάσαμε στο καταφύγιο τα ξημερώματα. Ο καιρός όμως «έκλεισε» με αποτέλεσμα να μην μας αφήσει να κάνουμε κορυφή που απείχε 1.000μ. Αποφασίσαμε να κατέβουμε κάτω. Ο καιρός  ήταν άσχημος με σφοδρή χιονόπτωση και δυνατό άνεμο .

 

Η είδηση της φονικής χιονοστιβάδας

 Το πρωί της Πέμπτης μάς ξύπνησε ο ήχος των ελικόπτερων που πήγαιναν  προς την άλλη πλευρά του βουνού.  Λένε ότι μια χιονοστιβάδα καταπλάκωσε 28 ορειβάτες στην άλλη πλευρά του βουνού. Εμείς αποφασισμένοι επιχειρούμε να ανεβούμε το βουνό. Πάμε με την μία στα 3.800.Το επόμενο πρωί φυσούσε πάρα πολύ. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε μόνο τρία άτομα για να κάνουμε κορυφή. Δεν μπορούσαμε να σταθούμε  από τον αέρα που έφτανε τα 120χλμ/ώρα. Πήγαμε  μέχρι τα 4.400-4.500μ. και γυρίσαμε πίσω. Επιστρέψαμε πάλι πίσω την Παρασκευή το απόγευμα.

 Το Chamonix  είναι ο παράδεισος των δραστηριοτήτων, μπορείς να κάνεις ορειβασία, πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο, ποδηλασία, αναρρίχηση, via ferrata, canyioing , canoe-kayak, γκολφ, κάμπινγκ.

«Είμαι ενθουσιασμένος από την εμπειρία γιατί γνώρισα μια άλλη κουλτούρα ανθρώπων. Τελειώνοντας θέλω πολύ να ευχαριστήσω τους  συντρόφους και τους συνοδοιπόρους για τις χαρές που μας πρόσφεραν. Τους χορηγούς που ενίσχυσαν οικονομικά την αποστολή του Φυσιολατρικού Ορειβατικού συλλόγου Σταυρού».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!