Κατά τη διάρκεια της νύχτας, την επομένη της πανσελήνου, οι επιστήμονες καταδύονται στα σκοτεινά νερά για να βιώσουν το θαύμα μιας εξαιρετικά παράξενης αναπαραγωγής. Τα κοράλλια κάνουν έναν πραγματικά τρελό ερωτικό χορό και τα θερμά ωκεάνια ύδατα γεμίζουν με τρισεκατομμύρια σπερματοζωάρια και ωάρια που χορεύουν με τα ρεύματα και συναντώνται για να δημιουργήσουν τη νέα ζωή. Πρόκειται για έναν παράξενο αισθησιακό χορό που συχνά βάφει ρόδινους τους αφρούς της θάλασσας. Παγκοσμίως, εκατοντάδες είδη κοραλλιού ξεκινούν αυτό τον αρχέγονο χορό, ο οποίος συνδέεται με τη θέρμανση των υδάτων και τους κύκλους της Σελήνης.
Τα κοράλλια δεν είναι παρά πελώριες αποικίες απειροελάχιστων όντων. Κάθε ένα από τα μικρά αυτά όντα έχει ένα στόμιο και πλοκάμια από τα οποία διατρέφεται αλλά και εκχύει μια κολλώδη ουσία που, στην πραγματικότητα, συγκρατεί ενιαία την αποικία. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι, καθώς τρέφουν παρά πολλά θαλάσσια είδη και ψάρια, που, με τη σειρά τους, αποτελούν την τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μελέτες που έχουν γίνει για τον αναπαραγωγικό χορό των κοραλλιών θεωρούνται κομβικής σημασίας για τον αγώνα διάσωσης των υφάλων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας, παραδείγματος χάριν, έχει υποστεί σημαντικές ζημίες εξαιτίας της λεύκανσής του, που αποδίδεται στην κακή ποιότητα των υδάτων αλλά και στην αυξανόμενη θερμοκρασία τους. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα την αναπαραγωγή των κοραλλιών και έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποκατάστασή τους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες περιορισμού των ρυπογόνων παραγόντων που μπορούν να παρέμβουν στον αναπαραγωγικό κύκλο των κοραλλιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή εμφάνιση του φαινομένου της αναπαραγωγής καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την μελέτη του. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών καταδυτικών προσπαθειών, εικονολήπτες με ειδικό φωτισμό και βιντεοκάμερες προσπάθησαν να καταγράψουν τον υπέροχο φαινόμενο, και μάλιστα αρκετές φορές τα κατάφεραν τόσο καλά ώστε οι θεατές μπόρεσαν να βιώσουν σαν να βρίσκονταν εκεί την απελευθέρωση ακόμα και μεμονωμένων ωαρίων.
Οι ύφαλοι στα αβαθή είναι συνήθως ο τόπος όπου γίνονται αυτά τα γυρίσματα. Ομως, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αποστείλει ρομπότ για να μελετήσουν τους υφάλους και το θαύμα της αναπαραγωγής και στα μεγάλα ωκεάνια βάθη. Παρά την έλλειψη φωτός και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των υδάτων, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι και εδώ τα κοράλλια κάνουν τους αισθησιακούς τους χορούς, συχνά σε συγχρονισμό με τους υφάλους στα μικρότερα θαλάσσια βάθη.
Η χρονική στιγμή έχει πελώρια σημασία. Αν τα κοράλλια απελευθερώσουν τα γεννητικά τους κύτταρα πριν από τους γείτονες τους, τότε οι πιθανότητες αναπαραγωγικής επιτυχίας περιορίζονται σημαντικά. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για άγνωστους λόγους, τα πάντα αρχίζουν λίγο μετά τη δύση. Τα απελευθερωμένα ωάρια και σπερματοζωάρια επιπλέουν κινούμενα προς τα πάνω μέσω των θερμών ωκεάνιων υδάτων και καταλήγουν στην επιφάνεια όπου συχνά δημιουργούν πελώριες ρόδινες κηλίδες, οι οποίες περιέχουν εκατομμύρια έμβρυα κοραλλιού. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα παράξενα νεογνά μπορούν να μετακινηθούν με τα επιφανειακά ρεύματα επί εκατοντάδες χιλιόμετρα και να καταδυθούν δημιουργώντας νέες αποικίες και υφάλους.
Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι στον αναπαραγωγικό χορό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η φάση στην οποία βρίσκεται η Σελήνη, καθώς αυτή είναι που επηρεάζει την άμπωτη και την παλίρροια. Ομως σε κάποιες περιπτώσεις, τη στιγμή της αναπαραγωγικής μανίας, η φάση της παλίρροιας είναι διαφορετική, και έτσι οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι το φεγγάρι μπορεί να λειτουργεί απλώς ως οπτικό ερέθισμα για τον αναπαραγωγικό χορό.