Ο όγκος μικροπλαστικού στους ωκεανούς υποτιμήθηκε: Τουλάχιστον διπλάσιος, λένε τώρα οι επιστήμονες

Η ρύπανση των ωκεανών από μικροπλαστικά πιθανώς έχει «υποτιμηθεί δραματικά», σύμφωνα με μια νέα έρευνα που υποστηρίζει πως η ποσότητα μικροπλαστικών είναι τουλάχιστον διπλάσια απ'ότι πιστευόταν έως τώρα.

Οι επιστήμονες που «χτένισαν» θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας εντόπισαν πολύ μεγαλύτερο όγκο μικροσωματιδίων με τη χρήση διχτυών μικρού πλέγματος, εκτιμώντας πως οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικού παγκοσμίως είναι έως υπερδιπλάσιες.

Η ρύπανση πλαστικού είναι γνωστό πως επηρεάζει τη γονιμότητα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας ζωής. Τα μικρότερα σωματίδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς έχουν το ίδιο μέγεθος με την τροφή του ζωοπλαγκτού που αποτελεί θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος. Τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν, μάλιστα, πως σε κάποια νερά ίσως υπάρχει περισσότερο μικροπλαστικό παρά ζωοπλαγκτόν.

«Η εκτίμηση των συγκεντρώσεων μικροπλαστικού στις θάλασσες ίσως έχει υποτιμηθεί δραματικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Pennie Lindeque, του Εργαστηρίου Θαλάσσιων Ερευνών του Πλίμουθ και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρησης Εnvironmental Pollution. Η ίδια συμπληρώνει δε, πως ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα πιο μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού που δεν πιάνει το δίχτυ, που σημαίνει πως «η ποσότητα μικροπλαστικού στις θάλασσες ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Μια άλλη νέα έρευνα δείχνει πως τα μικροπλαστικά έχουν εισβάλει στην τροφική αλυσίδα των ποταμών, με τα εκατοντάδες σωματίδια να καταλήγουν στα στομάχια πουλιών, μέσω των θαλάσσιων πλασμάτων με τα οποία τρέφονται.

Τα μικροπλαστικά έχουν ρυπάνει ολόκληρο τον πλανήτη, από το χιόνι της Αρκτικής και το έδαφος των βουνών έως τα νερά των ποταμών και τα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανό. Καταναλώνονται και εισπνέονται και από τον άνθρωπο, με τις επιπτώσεις στην υγεία του ακόμη άγνωστες.

Πηγή: Lifo, με πληροφορίες από Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση