«Πάγωσε» η βορειοδυτική Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο (πίνακας)

του Σταύρου Ντάφη*

Ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.  Ο υδράργυρος κατρακύλησε κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας συνθήκες παγετού τις βραδινές ώρες. Ιδιαίτερα τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε όλες τις ορεινές περιοχές της βόρειας χώρας σημειώθηκε ισχυρός παγετός, όπως και σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές με καλλιέργειες. Ενδεικτικά στο Παρανέστι και στο Κ. Νευροκόπι η θερμοκρασία διατηρήθηκε υπό του μηδενός επί 7 ώρες νωρίς το πρωί της Παρασκευής προκαλώντας προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες κερασιών και μήλων στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή Μεσόβουνου – Πύργων, του νομού Κοζάνης. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές της Μακεδονίας η θερμοκρασία διατηρήθηκε οριακά πάνω από το μηδέν λόγω των ανέμων και χαμηλών νεφώσεων, αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Εκτός από τον παγετό, προβλήματα προκάλεσαν και οι χαλαζοπτώσεις σε Καρδίτσα, Βελβεντό Κοζάνης, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Οι χαλαζοπτώσεις προκαλούν πιο τοπικές καταστροφές από ό,τι ο παγετός και όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι αναμένουμε αύξηση των χαλαζοπτώσεων, σύμφωνα με την κλιματολογία, καθώς η μέγιστη συχνότητα εκδήλωσής τους είναι τον Ιούνιο, σε αντίθεση με την κοινή άποψη ότι είναι τον χειμώνα.

Δείτε μερικές περιοχές (εκτός ορεινών) όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες το τριήμερο 21-23 Απριλίου αποτέλεσαν ρεκόρ τουλάχιστον των 10 τελευταίων ετών για το 2° δεκαπενθήμερο Απριλίου, στους περισσότερους σταθμούς ρεκόρ για όλο τον μήνα Απρίλιο. Τα δεδομένα προέρχονται από δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μέτρηση πραγματοποιείται σε ύψος 2μ, και στο έδαφος η θερμοκρασία είναι 1-2°C χαμηλότερη:

Πτολεμαΐδα -2.5°C
Κ.Νευροκόπι: -2.4°C
Φλώρινα -1.9°C
Ιωάννινα -1.8°C
Γρεβενά -1.8°C
Παρανέστι -1.7°C
Τύρια Ιωαννίνων -1.7°C
Τρίπολη -1.5°C
Ριζώματα Ημαθίας -1.2°C
Άρδασσα Κοζάνης -1.1°C
Λαγκαδάς -0.3°C
Κιλκίς +1.3°C
Λευκοχώρι Φθιώτιδας +1.3°C
Φωτολίβος Δράμας +1.4°C
Ζίτσα +1.8°C
Ωλένη Ηλείας +1.9°C
Ηγουμενίτσα +2.8°C
Γιαννιτσά +3.3°C
Κομπότι Άρτας +4.8°C

*Ο Σταύρος Ντάφης είναι Φυσικός – Μετεωρολόγος M.Sc, Επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση