Πάνω από μισό δισ. ευρώ και 36 δράσεις για καλύτερες θάλασσες στην Ευρώπη

του Θοδωρή Καραουλάνη

Στη διάσκεψη «Our Ocean» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΕΕ στη Μάλτα (στις 5 και 6 Οκτωβρίου), η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε 36 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για καθαρότερες και ασφαλέστερες θάλασσες. Πρόκειται για δράσεις παγκόσμιας κλίμακας για τις οποίες θα διατεθούν συνολικά 550 εκατ. ευρώ. Η δέσμευση της ΕΕ καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της να βελτιώσει την κατάσταση των θαλασσών και να αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο για τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων των θαλασσών ― από τη ρύπανση με πλαστικά απόβλητα και τους κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή μέχρι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις εγκληματικές δραστηριότητες στη θάλασσα.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει στην προσπάθεια αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι δημοσιοποίησε με την ευκαιρία της διάσκεψης όλα τα εργαλεία και πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό. Η Greenagenda θα αναδείξει με ξεχωριστά ρεπορτάζ για κάθε τομέα το σύνολο των 36 δράσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε συγκεκριμένα η ΕΕ να προχωρήσει. Οι δράσεις αυτές αφορούν επιγραμματικά:

  • Την ασφάλεια στη θάλασσα
  • Τη βιώσιμη αλιεία
  • Την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη θαλάσσια ρύπανση και την κλιματική αλλαγή
  • Τη γαλάζια οικονομία

Πρώτος τομέας έμφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  σε συνεργασία με πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς, είναι η ασφάλεια στη θάλασσα, θέμα που αναδεικνύεται ιδιαίτερα στις εργασίες της διάσκεψης στη Μάλτα και αναδεικνύει το διεθνή ρόλο, πολύ πέρα από τα σύνορα των κρατών – μελών, που φιλοδοξεί να παίξει η ΕΕ – σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Και αυτό γιατί η ναυσιπλοΐα είναι κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις αλλά και για την ευημερία των πολιτών, καθώς συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Η θαλάσσια ασφάλεια όμως απειλείται σήμερα από διάφορους παράγοντες, όπως οι φυσικές καταστροφές, η πειρατεία, οι παράνομες διακινήσεις και οι ένοπλες συγκρούσεις, τονίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Προσθέτουν μάλιστα ότι η ασφάλεια στη θάλασσα είναι καθοριστικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την ευημερία.

Για να βελτιωθεί η ασφάλεια των θαλασσών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις. Έτσι στον τομέα της «περιβαλλοντικής ασφάλειας» της ναυσιπλοΐας αποφασίστηκαν:

  • 4 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης (Copernicus) το 2017, με στόχο τη στήριξη των οργανισμών και των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της παρακολούθησης της ρύπανσης από πετρέλαιο και της εμπορικής αλιείας μεγάλης κλίμακας (περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της παράνομης, αδήλωτης και ανεξέλεγκτης αλιείας), στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στη Βαλτική, στη Βόρεια Θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Ειρηνικό Ωκεανό και γύρω από τα Κανάρια Νησιά. Το πρόγραμμα Copernicus θα παράσχει επίσης νέες υπηρεσίες για τη στήριξη της επιβολής του νόμου και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας σε περιοχές που καλύπτονται από πάγο.
  • έναρξη λειτουργίας ενός πρωτότυπου εργαλείου επιτήρησης, τον Σεπτέμβριο του 2017, για τον εντοπισμό σκαφών, ώστε να προσδιορίζεται η έκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Το εργαλείο «αναζήτησης αταυτοποίητων θαλάσσιων αντικειμένων» (SUMO) είναι ένα λογισμικό αυτόματης ανάλυσης δεδομένων από ραντάρ δορυφορικής απεικόνισης για την ανίχνευση σκαφών μήκους ενός μέτρου και άνω, ακόμη και με νεφώσεις ή κατά τη νύχτα. Το SUMO είναι εργαλείο ανοικτής πηγής που προωθεί την ευρεία χρήση από τους χρήστες και τους σχεδιαστές λογισμικού και διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία για τη χαρτογράφηση θαλάσσιων διαδρομών, την παρακολούθηση της έντασης της ναυτιλίας, τον εντοπισμό ρυπογόνων σκαφών, την παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, την καταπολέμηση της πειρατείας και της παράνομης διακίνησης και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.

Επιπλέον στο κομμάτι της καθευατόν ασφάλειας προωθούνται:

  • 37,5 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της ασφάλειας στη θάλασσα και την καταπολέμηση της πειρατείας κατά μήκος της νοτιοανατολικής αφρικανικής ακτογραμμής, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό. Τα κονδύλια θα διατεθούν από τέσσερις περιφερειακές οργανώσεις (IGAD [Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη], COMESA [Κοινή αγορά της ανατολικής και της μεσημβρινής Αφρικής], EAC [Κοινότητα της ανατολικής Αφρικής] και IOC [Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού]) σε συνεργασία με τους οργανισμούς UNODC [Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος], Ιντερπόλ και FAO [Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών]. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει πρωτοβουλίες για εναλλακτικά μέσα διαβίωσης στις παράκτιες περιοχές-καταφύγια πειρατών της Σομαλίας, ικανότητες έρευνας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μεταρρυθμίσεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα, δικαιοδοτικές αρμοδιότητες στον τομέα της δίωξης και της απονομής δικαιοσύνης, για τη διακοπή των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και για διάφορες άλλες αρμοδιότητες που αφορούν τη θάλασσα, πέραν της σύστασης περιφερειακού μηχανισμού για τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
  • συνέχιση της στήριξης της θαλάσσιας ασφάλειας στον Κόλπο της Γουινέας, μεταξύ άλλων μέσω του διαπεριφερειακού δικτύου του κόλπου της Γουινέας και της δρομολόγησης δύο νέων προγραμμάτων: του προγράμματος SWAIMS (στήριξη της θαλάσσιας ασφάλειας της Δυτικής Αφρικής), ύψους 29 εκατ. ευρώ, και του προγράμματος για τη βελτίωση της ασφάλειας των λιμένων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
  • 1 εκατ. ευρώ το 2017 για τη βελτίωση των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνίας των λιμενικών αρχών της ΕΕ και για τη διευκόλυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 80.000 ευρώ για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών ακτοφυλακής.

Στα ρεπορτάζ που ακολουθούν η Greenagenda θα αναλύσει όλες τις δράσεις της ΕΕ για καθαρότερες θάλλασες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση