Πάνω από 20.000 οι νεκροί στη δυτική Ευρώπη το καλοκαίρι λόγω καύσωνα-Τι δείχνει νέα ανάλυση

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που θα ήταν πρακτικά αδύνατες χωρίς την κλιματική κρίση, δείχνουν νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανάλυση των πλεοναζόντων θανάτων, κοινώς της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των θανάτων που καταγράφηκαν και εκείνων που υπολογίζονταν βάσει των ιστορικών τάσεων, αποκαλύπτει την απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια των φετινών καυσώνων, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, τους 42 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας και τους 44 βαθμούς σε Σεβίλη και Κόρδοβα.

Τέτοιες τιμές σε θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική κρίση, σημειώνουν στην ανάλυσή τους οι επιστήμονες του World Weather Attribution.

Πού καταγράφηκαν οι θάνατοι 

Στην ανάλυση δεν προσμετρώνται συγκεκριμένα οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα, αλλά ο αριθμός των θανάτων που σημειώθηκαν τις περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

Σε Αγγλία και Ουαλία η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 3.271 θανάτους μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της Αγγλίας το φετινό

Στην Ισπανία, το Ιντστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά πως μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου υπήρξαν 4.655 θάνατοι που αποδίδονται στη ζέστη.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ υπολογίζει στους 4.500 τους νεκρούς στη χώρα κατά τους θερινούς μήνες και εξαιτίας της ακραίας ζέστης.

Το βαρύτερο φόρο απωλειών, ωστόσο, φαίνεται να καταγράφει η Γαλλία, όπου έχασαν τη ζωή τους 10.420 άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τη Santé Publique France, την υπηρεσία Υγείας της χώρας.

Ένας στους τέσσερις αυτούς θανάτους -ή 2.816- καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια ενός από τους συνολικά τρεις ακραίους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα.

Το καλοκαίρι του 2022 το πιο ζεστό στην ιστορία 

Σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

«Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, οπότε θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα και πιο ζεστά κύματα καύσωνα στο μέλλον» εξηγεί η Γιουνίς Λο, ερευνήτρια στην κλιματική αλλαγή, στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«ΟΙ επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς από τους περασμένους καύσωνες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει πως οι καύσωνες έγιναν πιο πιθανό να συμβούν ή πιο έντονοι λόγω των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Ο εφετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη (vid)

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση