Πάνω από 3.300 μαθητές γνώρισαν φέτος το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, κατόπιν της  έγκρισης των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, υλοποίησε για ακόμη ένα σχολικό έτος πλήθος επισκέψεων σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και πολλές Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο Φορέας Διαχείρισης διαπίστωσε, για ακόμη μία χρονιά, την αύξηση του αριθμού των μαθητών που συμμετείχαν στα Προγράμματα και τις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί., ο οποίος για το σχολικό έτος 2016-2017 ξεπέρασε τις τρεις χιλιάδες και ανήλθε συνολικά στους 3.314 μαθητές.

«Το έμπειρο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποίησε 35 επισκέψεις σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιοχές των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, υλοποιώντας τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης που σχεδίασε, με θέματα σχετικά με τα απειλούμενα είδη πανίδας, τα ιδιαίτερα είδη βλάστησης και χλωρίδας, την ορνιθοπανίδα, τα γεφύρια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα τοπικά προϊόντα της προστατευόμενης περιοχής, τα οποία παρακολούθησαν 1.451 μαθητές», σημειώνεται.

Επίσης, το σχολικό έτος που πέρασε ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποίησε τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος συνοδεύοντας και ξεναγώντας εντός της προστατευόμενης περιοχής τους μαθητές 27 σχολείων απ' όλη την Ελλάδα, φέρνοντας έτσι σε άμεση επαφή με τις μοναδικές οικολογικές και πολιτιστικές αξίες του Εθνικού Πάρκου 1.230 μαθητές. Επιπλέον, τα Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου υποδέχθηκαν 502 μαθητές οι οποίοι ενημερώθηκαν για το μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της προστατευόμενη περιοχή.

Συμπληρωματικά στις ανωτέρω δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μαθητών, διοργανώθηκε για 3η χρονιά «Χριστουγεννιάτικο Εργαστήρι» όπου παρουσιάστηκαν τοπικές παραδόσεις και οι μαθητές κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με υλικά προερχόμενα από την προστατευόμενη περιοχή, όπως φύλλα, κουκουνάρια, βελανίδια κ.ά. Το εργαστήρι φέτος διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, με την συμμετοχή 131 μαθητών σχολείων της Κόνιτσας. Επίσης, ο Φορέας συμμετείχε για 5η χρονιά στις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συνδιοργανώνοντας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος με θέμα « Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο». Επιπροσθέτως, ως μέλος της ΕΔΙΑΓΕ Γεωπάρκου Βίκου - Αώου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων, η οποία γιορτάζεται σε όλα τα Γεωπάρκα της Ευρώπης τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο Φορέας Διαχείρισης περιέλαβε επιπλέον αναφορά και ενημέρωση για την γεωλογία στους μαθητές πέντε σχολείων που πραγματοποίησαν Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος το διάστημα από 18 έως 26 Μαΐου, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της μοναδικής γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου.

Ο Φορέας Διαχείρισης, στην ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις του, τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες όπως η Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, το Ξυλουργείο ΑΦΟΙ ΜΠΛΕΤΣΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε., το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφοτόπου και ιδιαιτέρως τον κ. Μιχάλη Οικονομίδη δημιουργό του Μουσείου για την αμέριστη βοήθειά του στην υλοποίηση της εκδρομής με θέμα «Ελαφότοπος Ζαγορίου: Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» που υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλής εκδρομές  για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Επίσης, ο ΦΔ δεσμεύεται για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η γνωριμία των μαθητών με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αλλά και η παρουσία τους εντός της προστατευόμενης περιοχής «αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή τόσο της περιοχής του Εθνικού Πάρκου, όσο και του σημαντικού έργου που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση