Συμπύρηνο ροδάκινο: Πάνω η καλλιέργεια, κάτω η παραγωγή

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Υποχωρεί για τρίτη χρονιά τα τελευταία τέσσερα έτη η ποσότητα της πρώτης ύλης (συμπύρηνο ροδάκινο), που παράγεται από τα χωράφια κυρίως της Ημαθίας και της Πέλλας, με αποτέλεσμα να σημειώνεται ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς ενώ αυξάνονται τα καλλιεργούμενα στρέμματα, συρρικνώνεται η παραγωγή.

Το οξύμωρο αυτό αποτέλεσμα δεν έχει επαρκή εξήγηση και το μόνο δεδομένο είναι πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας μόνο το 2014 η παραγωγή ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή έπιασε τους 425.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, το οποίο αξιοποιείται για κομπόστα από τη μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία.

«Το να πέφτει η παραγωγή, ενώ διευρύνονται συνέχεια τα στρέμματα που καλλιεργούνται είναι αφύσικο. Ίσως μπορεί να αποδοθεί σε κλιματικούς παράγοντες, αλλά και πάλι είναι μία αιτιολογία, που δεν νομίζω ότι είναι επαρκής. Υπάρχουν χωράφια, που παράγουν 1-1,5 τόνους συμπύρηνο, ενώ κανονικά έπρεπε να αποδίδουν 3,5-4 τόνους. Πέρσι η συνολική παραγωγή προσέγγισε τους 302.000 τόνους και φέτος η πρόβλεψη είναι για 296.000 τόνους», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) κ. Κώστας Αποστόλου.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της μειούμενης για 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια παραγωγής της πρώτης ύλης για έναν μείζονα εξαγωγικό κλάδο της αγροδιατροφικής μας βιομηχανίας;

«Η πρόβλεψη μας ενώ έχουμε φτάσει περίπου στο 35-40% της μεταποιητικής δραστηριότητας των βιομηχανιών μας για τη φετινή σεζόν, είναι πως θα προσεγγίσουμε παραγωγικά περίπου τα 10 εκατ. χαρτοκιβώτια κομπόστας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κ. Αποστόλου

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κ. Αποστόλου

» Πριν το 2012, δηλαδή στις καλές παλαιότερες χρονιές με κριτήριο την πρώτη ύλη, η τελική παραγωγή των κονσερβοβιομηχανιών ήταν 15-16 εκατ. χαρτοκιβώτια. Η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση στις διεθνείς εξαγωγές κομπόστας ροδακίνου, αλλά μειώνεται πλέον η απόσταση μας από τον δεύτερο, την Κίνα, η οποία ανεβαίνει παραγωγικά συνέχεια», τονίζει ο κ. Αποστόλου.

Τα τελευταία χρόνια με κορύφωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας παρατηρείται μεγάλη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων συμπύρηνου ροδάκινου.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ φανερώνουν πως τον Μάιο του 2015 οι σχετικές εκτάσεις είχαν φτάσει τις 162.000 στρέμματα, έναντι 118.000 στρεμμάτων τον Μάιο του 2014.

Η εγχώρια μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία φέρνει κάθε χρόνο στη χώρα μας μέσω των εξαγωγών συνάλλαγμα 350-400 εκατ. Ευρώ.

Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του συμπύρηνου είναι απόρροια της υποχώρησης των τιμών τα τελευταία χρόνια στα επιτραπέζια ροδάκινα. Ακόμη το συμπύρηνο έχει σχετικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής και εξασφαλίζει ικανοποιητική τιμή πώλησης στον παραγωγό, εάν βέβαια ο τελευταίος παράγει ικανοποιητικές ποσότητες.

Οι 17 επιχειρήσεις-μέλη της ΕΚΕ έχουν ως κύριο προορισμό των πωλήσεων τους τις χώρες της ΕΕ, κράτη της Λατινικής Αμερικής και τη Βόρεια Αμερική.

Το συνάλλαγμα από τις ετήσιες εξαγωγές του κλάδου αφορά τον τζίρο από την κομπόστα ροδακίνου, τον χυμό ροδακίνου, το κατεψυγμένο ροδάκινο και άλλα φρούτα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση