Πέπλο αφρικανικής σκόνης «έπνιξε» σχεδόν ολόκληρη τη χώρα

Η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία- εξαιτίας των νοτιάδων- δημιούργησε από το πρωί σήμερα ένα πέπλο που κάλυψε σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στα «Νέα» ο μετεωρολόγος- ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, αυτή τη φορά, η εκτόξευση των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) δεν είναι τόσο έντονη, όπως ήταν στα μέσα του Μαρτίου ,όπου καταγράφηκαν τιμές ρεκόρ φτάνοντας στα Χανιά τα 2.150 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο αέρα και, στη Μεθώνη τα 800 μικρογραμμάρια.

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια σημειώθηκε στα Χανιά. Εκεί, ο σταθμός του Αστεροσκοπείου, από τις δυο τα ξημερώματα μέχρι σήμερα το μεσημέρι, κατέγραψε τιμές που κυμάνθηκαν από 76 έως 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Σημειώνεται ότι το όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Στο μεταξύ, η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους 27 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Βόρεια Κρήτη ξεπέρασε τους 30 βαθμούς. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, ο υδράργυρος κυμάνθηκε τουλάχιστον επτά βαθμούς πάνω από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του Απριλίου.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από το Σάββατο, εξαιτίας της εξασθένησης των νοτίων ανέμων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση