«Παίζοντας για τον πλανήτη μας»: Το αειφόρο ποδόσφαιρο κατά της κλιματικής αλλαγής

Μια νέα έκθεση της UEFA και του WWF δείχνει πως ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος σε όλα τα επίπεδα.

Η έκθεση με τίτλο «Παίζοντας για τον πλανήτη μας» επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στον αθλητισμό στην Ευρώπη αλλά και εκτός της ηπείρου μας, ως προϊόν της UEFA και του WWF σε συνεργασία με τη Green Sports Alliance.

Υπογραμμίζει τις καλές πρακτικές στον αειφόρο αθλητισμό και τονίζει τη δέσμευση πολλών αθλημάτων στις τοπικές κοινότητες και στον πλανήτη. Η έκθεση εξετάζει τη σχέση μεταξύ αθλητικών και περιβαλλοντικών θεμάτων και υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχει ο κάθε τομέας, καθώς και τη μοναδική του εξουσία να ευαισθητοποιήσει και να προωθήσει τη βιωσιμότητα στους φιλάθλους της Ευρώπης και πέραν αυτής.

Το «Παίζοντας για τον πλανήτη μας» χαρακτηρίζεται από 25 παραδείγματα αθλητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της UEFA, οι οποίοι δεσμεύονται να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους, οδηγώντας, παραδείγματος χάριν, στην αντιμετώπιση των πιεστικών περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και τα πλαστικά των ωκεανών.

«Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται από όλη την Ευρώπη δείχνουν ένα μεγάλο καινοτόμο πνεύμα και δείχνουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε όλα τα επίπεδα», είπε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Η αειφορία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και οι ηγέτες του αθλητισμού καθώς προετοιμάζονται για το μέλλον», πρόσθεσε.

Οι φορείς του αθλητισμού καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους και να ενθαρρύνουν τη βιωσιμότητα.

«Από ένα Κυριακάτικο παιχνίδι στο πάρκο μέχρι τα μεγάλα τουρνουά, όλα τα αθλήματα βασίζονται στη γενναιοδωρία της φύσης», λέει ο Γιόσεμ Φέρμπεμ, διευθυντής παγκόσμιων συνεργασιών του WWF. «Όλες οι αθλητικές οργανώσεις έχουν την ευθύνη να φροντίζουν το περιβάλλον και να εμπνέουν εκατομμύρια οπαδούς και παίκτες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη φύση», προσθέτει.

Παράλληλα με τους Ευρωπαίους, η έκθεση καλύπτει επίσης τους ομολόγους τους στη Βόρεια Αμερική για να τονίσει τη σχέση μεταξύ παγκόσμιων και τοπικών ανησυχιών.

Η υποστήριξη της έκθεσης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change /Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές) δείχνοντας ότι η κοινή δράση των δημόσιων θεσμών και του αθλητικού κινήματος είναι καθοριστική για την προστασία του πλανήτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση