Παίρνει ΦΕΚ η νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση αποβλήτων

του Νίκου Αβουκάτου

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση αποβλήτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η ΚΥΑ ήδη σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίευσης στο ΦΕΚ.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση αποβλήτων προβλέπει, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους δήμους θα σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση. Με τη νέα απόφαση προβλέπονται αντικίνητρα για την ταφή και κίνητρα για την ανακύκλωση και κατάργηση του φόρου υγεινομικής ταφής απορριμμάτων, τον οποίο αντικαθιστά με την εισφορά υπέρ της κυκλικής οικονομίας, επιδοτώντας ταυτόχρονα τους δήμους που παρουσιάζουν επιδόσεις στη διαλογή στην πηγή και στην επεξεργασία των βιοαποβλήτων.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα εφαρμοστεί από φέτος από τους ΦΟΔΣΑ.

«Ο κάθε δήμος θα έχει χαμηλότερα δημοτικά τέλη εφόσον τα πηγαίνει καλύτερα στην ανακύκλωση. Αυτό θα μετράει στην τσέπη του πολίτη, θα είναι ένας διαγωνισμός αριστείας», επισήμανε ο κ. Φάμελλος και εξήγησε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται σε τρεις άξονες.

«Η ταφή θα είναι εφεξής η πιο ακριβής μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων», κατέστησε σαφές.

Βολές Παππά κατά υποψηφίων δημάρχων

Μιλώντας στην ημερίδα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς επιτέθηκε, δίχως να κατονομάσει, υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντάς τους «μαθητευόμενους μάγους» που «μας κάνουν μαθήματα ανακύκλωσης» σε προεκλογική περίοδο. «Εμείς παραλάβαμε τρία απορριμματοφόρα και αυτοί έρχονται και θέλουν να κυβερνήσουν και να μας κάνουν μαθήματα», είπε, εξηγώντας ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου προσπάθησε και πέτυχε να αναβαθμίσει την ανακύκλωση.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση, αλλά «αυτό θα μπορέσει να μας κάνει να συνεχίσουμε τη συζήτηση ώστε να έχουμε στόχο, συνέχεια και στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων».

Κάλεσε, όμως, και τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετούν ανεξέλεγκτα όπου βρουν απόβλητα όπως ογκώδη ή οικοδομικά υλικά. «Οι ατασθαλίες αυτές υπολογίζονται περίπου στο 50%», είπε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει το Φεστιβάλ τμήμα μιας κλαδικής έκθεσης για την ανακύκλωση στη ΔΕΘ, που βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση, ενός Green Davos όπου θα ανακοινώνονται πρωτοπόρες πολιτικές. «Μακάρι αυτή η ιδέα να βρει ευήκοα ώρα», τόνισε.

Τα πρώτα Πράσινα Σημεία σε Θεσσαλονίκη και Κ. Μακεδονία

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας συνεχάρη τους διοργανωτές για το Φεστιβάλ και αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων για τα πράσινα σημεία.

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε αδειοδοτήσει το πρώτο πράσινο σημείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντός του αστικού ιστού, ένα στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, δύο στον δήμο Βόλβης, ένα στον δήμο Θερμαϊκού, και από ένα στους δήμους Θέρμης, Χαλκηδόνας και Παύλου Μελά», γνωστοποίησε ο κ. Γιουτίκας και σημείωσε ότι έχουν ήδη αδειοδοτηθεί Πράσινα Σημεία και σε Πιερία, Κιλκίς και Σέρρες.

Ανοίγει ο διαγωνισμός για καφέ κάδους στην Κ. Μακεδονία - Τι γίνεται με τις ΜΕΑ

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης ανακοίνωσε ότι βγήκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό που αφορά την απόκτηση καφέ κάδου και των ειδικών οχημάτων από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφερόμενος στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ανέφερε ότι τον ερχόμενο Μάιο θα λειτουργήσει πιλοτικά η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σερρών, ενώ τόνισε πως εκπονείται η μελέτη της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, επισήμανε ότι εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών θα δημοπρατηθεί η Μονάδα Ανατολικού Τομέα, στον Άγιο Αντώνιο.

Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος τμήματος marketing και επικοινωνίας της ΕΕΑΑ, ανακοίνωσε ότι η αύξηση για το 2018 στην ανακύκλωση είναι οριακή. «Οι στόχοι της ΕΕΑΑ επιτυγχάνονται, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα στην ανακύκλωση», τόνισε ο κ. Παπασωτηρίου.

Στην ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, που ανακοίνωσε τη δημιουργία πέντε πράσινων σημείων για την ανακύκλωση τηγανελαίων στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε αναλυτικά:

Πέντε «πράσινα» σημεία για ανακύκλωση τηγανελαίων από την ΕΥΑΘ (φωτο)

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση