Παγίδα θανάτου: Η σκληρή εικόνα με τη νεκρή χελώνα που κέρδισε βραβείο φωτογραφίας

Μια φωτογραφία που απεικονίζει μια νεκρή θαλάσσια χελώνα του Ειρηνικού, παγιδευμένη σε πετονιά αλιείας, ξεχώρισε στα βραβεία Ocean Art Underwater Photo Competition.

Τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία συμβάλλουν σημαντικά στη μόλυνση από τα πλαστικά των ωκεανών καθώς 640.000 τόνοι καταλήγουν στις θάλασσες ετησίως. Είναι επίσης αιτία μαζικών θανάτων των πλασμάτων που ζουν στις θάλασσες καθώς γίνονται παγίδες για χελώνες, ψάρια και πουλιά.

Το πλάσμα πλέει νεκρό με το στόμα ανοιχτό και οι κόγχες των ματιών του είναι άδειες. Από τη φωτογραφία, δεν είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την αιτία θανάτου: Ένας μεταλλικός γάντζος που συνδέεται με την χοντρή πετονιά, είναι πιασμένος στο σαγόνι της χελώνας. Η χελώνα είναι «στραγγαλισμένη» από την πλαστική πετονιά που έχει τυλιχτεί γύρω από το λαιμό και το κεφάλι της και που την κράτησε κάτω από το νερό, ανήμπορη να βγει στην επιφάνεια να αναπνεύσει.

Η εικόνα, που ο φωτογράφος Shane Gross τράβηξε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης στις Μπαχάμες, κέρδισε βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό σε μια νεοδημιουργηθείσα κατηγορία για τη διατήρηση της άγριας ζωής. «Η φίλη μου ανέβηκε από την κατάδυση με δάκρυα μιλώντας για μια χελώνα που ήταν ήδη νεκρή, μπερδεμένη σε πετονιά», λέει ο 34χρονος Gross ο οποίος αμέσως μετά βούτηξε στο νερό για να τη δει. Λέει πως τράβηξε την εικόνα και πως μετά έμεινε στο νερό και αφαίρεσε την πετονιά, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να θάψει τη χελώνα στην άμμο καθώς αισθάνθηκε πως έπρεπε να δείξει σεβασμό.

PIC BY SHANE GROSS / CATERS NEWS - (PICTURED A green sea turtle tangled in fishing line and drown) A photographer captured the tragic image of a dead turtle that was caught in a fishing wire and wants to spread awareness about things that end up in the sea

Με τη φωτογραφία του θέλει να παρακινήσει τον κόσμο να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον στο ζήτημα της ρύπανσης των ωκεανών και στη σημασία διατήρησής της άγριας ζωής. «Ένιωσα απαίσια καθώς φαντάστηκα τι είδους ταλαιπωρία και πόνο βίωσε η χελώνα πριν πεθάνει. Οι άνθρωποι που βλέπουν τις φωτογραφίες σοκάρονται και αυτό μπορεί να τους κάνει να σκεφτούν περισσότερο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση