Παγκόσμια διάκριση για την Πρέσπα

Μετά από δύο στάδια αξιολόγησης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πέρασε στους τέσσερις φιναλίστ που διεκδίκησαν το διεθνές βραβείο Thiess International Riverprize, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το International River Foundationτης Αυστραλίας σε φορείς ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ορθή διαχείριση ποταμών και υγροτόπων παγκοσμίως. Η Πρέσπα είχε να αναμετρηθεί με πολύ δυνατές συμμετοχές, όπως τους ποταμούς Okavango της Αφρικής και Nushagak και Willamette των ΗΠΑ, με τον τελευταίο να κερδίζει τελικά το βραβείο.Εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, από το Τμήμα Διαχείρισης και Προστασίας, ταξίδεψε ως τη Μελβούρνη για να παρευρεθεί στην απονομή, αλλά και να παρουσιάσει, σε συνέδριο που διοργανώθηκε εκείνες τις μέρες, την Πρέσπα και την περιβαλλοντική διαχείριση που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Πρέσπα συμμετείχε στο συνέδριο ως μια περίπτωση όπου καινοτόμες και χαμηλού κόστους δράσεις διαχείρισης συνδυάζονται με την παραδοσιακή γνώση και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση του υγροτόπου.Εκ πρώτης όψεως, το θέμα του συνεδρίου «Ποτάμια σε περιβάλλον ταχείας αστικοποίησης» φαίνεται ασύνδετο με τον αγροτικό χαρακτήρα της Πρέσπας. Ωστόσο, οι όποιες αμφιβολίες αίρονται με το εύστοχο επιχείρημα της Ειρήνης Κουτσερή, εκπροσώπου της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στο συνέδριο, η οποία συγκεκριμένα σχολίασε: «Βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τους υγροτόπους τους και τα προβλήματά τους, και στα πλαίσια της αναζήτησης λύσεων ψάχνουν για πληροφορίες από άλλες περιοχές ώστε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους και την κατάσταση των υγροτόπων περαιτέρω. Αν και οι υγρότοποι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ο ένας από τον άλλον στη μορφολογία, στο μέγεθος, στη βιοποικιλότητα, αλλά και στο μέγεθος του ανθρώπινου πληθυσμού και στα προβλήματα, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά, η αλήθεια είναι ότι κάθε περίπτωση μπορεί να μοιραστεί πολλά με μια άλλη».

Εκείνο όμως που έφερε την Πρέσπα σε αυτή την τετράδα φιναλίστ δεν ήταν μόνο η μακροχρόνια διαχείριση του υγροτόπου, η επιτυχία επιστροφής των ειδών στην περιοχή ή η συνεργασία των φορέων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, αλλά η συνισταμένη όλων αυτών των παραγόντων μαζί, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό μοντέλο διαχείρισης που πολλές περιοχές θα ζήλευαν. Η ίδια η αποστολή της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών «Για τον Άνθρωπο και τη Φύση» είναι που έφερε στην Πρέσπα αυτή τη σημαντική διάκριση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή στο συνέδριο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για την ανταλλαγή πληροφορίας και εμπειρίας, αλλά συνέβαλε εξίσου και στο να συνειδητοποιήσουμε ότι η δικτύωση ανάμεσα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα και σχεδόν αποκλειστικά στην αναζήτηση λύσεων των προβλημάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!