Παγκόσμια Ημέρα Αγγελοκαρχαριών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγγελοκαρχαριών, σήμερα γιορτάζουμε κι ενημερωνόμαστε για τις γνωστές σε όλους μας ρίνες. Όχι δεν κάνουμε λάθος…σίγουρα η πρώτη μας εντύπωση παραπέμπει σε σαλάχια, παρά το πεπλατυσμένο σχήμα τους όμως, στην πραγματικότητα ανήκουν στους καρχαρίες!

Παγκοσμίως απαντώνται 23 είδη αγγελοκαρχαριών, ενώ 3 από αυτά βρίσκονται και στην Ελλάδα και την Κύπρο και απειλούνται με εξαφάνιση, η Ακανθορίνα, η Ματορίνα και ο Αγγελοκαρχαρίας. Και τα 3 αυτά είδη έχουν αξιολογηθεί ως«Κρισίμως Κινδυνεύοντα» σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδώντης Διεθνής Ένωσης Πρoστασίας της Φύσης, αντιμετωπίζοντας υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

Γι΄αυτό και η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή να τους γνωρίσουμε και να τους προστατέψουμε προτού γίνουν μόνο μια ανάμνηση!Κύρια απειλή για αυτά αποτελεί η εντατικοποίηση της αλιείας τους και το γεγονός ότι στο παρελθόν αποτελούσαν εκλεκτά τοπικά εδέσματα. Το γεγονός ότι οιαγγελοκαρχαρίες κατοικούν σε αμμώδεις βυθούς και σε συνδυασμό με το μεγάλο τους μέγεθος και το χαμηλό αναπαραγωγικό τους δυναμικό, τους καθιστά ευάλωτους στην αλιεία και τις επιπτώσεις άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Πλέον, οι αγγελοκαρχαρίες είναι εξαιρετικά σπάνιοι, παρόλα αυτά, όπως προκύπτει από δεδομένα της Επιστήμης των Πολιτών και πληροφορίες που έχουν προκύψει από την τοπική οικολογική γνώση, στο Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος βρίσκονται κάποια από τα μέρη που μπορούμε ακόμα να τους συναντήσουμε, αποτελούν επίκεντρο της επιστημονικής τους έρευνας και οφείλουν να αποτελέσουν αφετηρία των δράσεων για την προστασία τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα είδη προστατεύονται αυστηρά, αν και ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις αλιεύονται και πωλούνται παράνομα!

Επιπλέον, σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Αγγελοκαρχαριών στο Αιγαίο και την Κρήτη», αλλά και το «Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Αγγελοκαρχαριών στη Μεσόγειο», έχουν τεθεί οι στόχοι για την αποκατάσταση των πληθυσμών τους, ώστε να εκπληρώσουν τους οικολογικούς τους ρόλους σε ένα υγιές οικοσύστημα. Για την επίτευξη αυτών των στόχων και τηνv προστασία των αγγελοκαρχαριών όμως απαιτείται αυξημένη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στην περιβαλλοντική οργάνωση iSea εργαζόμαστε συστηματικά σε Ελλάδα και Κύπρο για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των αγγελοκαρχαριών, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων και την ενημέρωση των τοπικών λιμεναρχείων, των αλιέων, των εστιατόρων και των δυτών.περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στην περιβαλλοντική οργάνωση iSea εργαζόμαστε συστηματικά σε Ελλάδα και Κύπρο για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των αγγελοκαρχαριών, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων και την ενημέρωση των τοπικών λιμεναρχείων, των αλιέων, των εστιατόρων και των δυτών.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Αγγελοκαρχαριών εδώ: www.angelsharknetwork.com/#angelsharkday

Μάθετε περισσότερα για τους αγγγελοκαρχαρίες και τις δράσεις μας για την προστασία τους εδώ: https://isea.com.gr/angel-shark-project-greece/

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση