Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών: Στη Ζάκυνθο οι καρέτα ωοτοκούν για τουλάχιστον 33 χρόνια!

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα μπορούν να κάνουν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια. Αυτή η πληροφορία έχει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή μοντέλων για την εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων και της βιωσιμότητας του είδους, αναφέρει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, σε ανακοίνωσή του για το σημαντικό εύρημα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλάσσιων Χελωνών.

Μετά από σχετική έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ επί όλων των χελωνών που μαρκαρίστηκαν στη Ζάκυνθο, βρέθηκε ότι αυτές μπορούν να ωοτοκούν για τουλάχιστον 33 χρόνια. Το παρουσιαζόμενο αποτέλεσμα των 33 ετών είναι το μεγαλύτερο για την Καρέτα που έχει δημοσιευθεί διεθνώς. Αυτό ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι το πρόγραμμα μαρκαρίσματος του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι το αρχαιότερο στη Μεσόγειο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Η παραπάνω μελέτη έγινε δεκτή σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και θα δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 2 χελώνες που, από το πρώτο μαρκάρισμα μέχρι την πλέον πρόσφατη παρατήρησή τους είχαν περάσει 33 χρόνια. Πρόκειται για την Α1075 που μαρκαρίστηκε το 1984 και η πλέον πρόσφατη παρατήρησή της έγινε το 2017, και την Β2494 που μαρκαρίστηκε το 1986 με τελευταία παρατήρηση το 2019. Συνολικά βρέθηκαν στη Ζάκυνθο 20 χελώνες με διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής από 22 μέχρι 33 χρόνια. «Φυσικά το διάστημα αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και μεγαλύτερο αφού δεν είναι γνωστό αν το πρώτο μαρκάρισμα συνέπεσε και με την πρώτη ωοτοκία της χελώνας», αναφέρει ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει στη Ζάκυνθο πρόγραμμα μαρκαρίσματος των χελωνών Καρέτα από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Το μαρκάρισμα γίνεται με ειδικά σήματα (tags) που τοποθετούνται στα πτερύγια και φέρουν κωδικό και διεύθυνση επιστροφής. Με το μαρκάρισμα διερευνώνται σημαντικές αναπαραγωγικές παράμετροι, όπως η συχνότητα ωοτοκίας μέσα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο ή μετά από πόσα έτη ξαναέρχονται οι χελώνες για ωοτοκία. Όλες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή εκτίμηση μεγέθους του αναπαραγωγικού πληθυσμού. Επίσης το μαρκάρισμα δίνει στοιχεία για τις κινήσεις των χελωνών στη Μεσόγειο. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα του μακροχρόνιου προγράμματος μαρκαρίσματος είναι η διερεύνηση της διάρκειας της αναπαραγωγικής ζωής των θηλυκών, δηλ. επί πόσα χρόνια μπορούν οι θηλυκές να ωοτοκούν».

Σημειώνεται ότι, επειδή τα εξωτερικά σήματα χάνονται σε μεγάλο βαθμό ή φθείρονται και δεν μπορεί να «διαβαστούν», τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται και εσωτερικά σήματα (microchips) που διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο. Αναμένεται λοιπόν ότι η συνέχιση του μακροχρονίου προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο θα δείξει ότι η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της καρέτα είναι ακόμη μεγαλύτερη από 33 χρόνια, σημειώνει ο Σύλλογος.

«Ευχαριστούμε την Επιστημονική Επιτροπή του ΑΡΧΕΛΩΝ και τους συγγραφείς Δημήτρη Μαργαριτούλη, Christopher J. Dean, Goncalo Lourenco, Alan F. Rees, Thomas E. Riggall για τη δημοσίευση αυτή. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν επίσης οι χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο που πλαισίωσαν τα προγράμματα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσο σημαντικές πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. Αυτό είναι το μήνυμα του ΑΡΧΕΛΩΝ και για μας δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες χελώνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση