14 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Τα μεταναστευτικά πουλιά είναι οι ταξιδιώτες του κόσμου μας. Δεν γνωρίζουν σύνορα, διασχίζουν ερήμους και θάλασσες και έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους απειλές στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους τόπους όπου θα φωλιάσουν ή θα διαχειμάσουν.

Για εκατομμύρια πουλιά που μεταναστεύουν τη νύχτα, όπως πάπιες, χήνες, χαραδριοί και διάφορα είδη στρουθιόμορφων πουλιών, κύρια απειλή είναι και ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός που τα αποπροσανατολίζει, οδηγώντας τα σε θανατηφόρες συγκρούσεις με φωτισμένα κτίρια, πύργους επικοινωνίας και άλλες έντονα φωτισμένες κατασκευές.

Αλλά και πελαγικά θαλασσοπούλια όπως οι Αρτέμηδες, οι Μύχοι και οι Υδροβάτες συχνά αποπροσανατολίζονται από φώτα στις νησίδες όπου φωλιάζουν ή από τεχνητές πηγές φωτός στη θάλασσα.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών, ας χαμηλώσουμε τα φώτα!

Στο μεταξύ, τον κρίσιμο ρόλο των μικρών νησιών της Μεσογείου για την επιβίωση εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών επιβεβαιώνει νέα έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα περίπου 185 εκατομμύρια πουλιά που μεταναστεύουν πάνω από τη χώρα μας, σχεδόν 30 εκατομμύρια δεν θα κατάφερναν να διασχίσουν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο θάλασσα εάν δεν συναντούσαν στον δρόμο τους κάποιο από τα μικρά νησιά της νότιας Ελλάδας.

Περιοχές όπως η Γαύδος, τα Στροφάδια και τα Αντικύθηρα, δεν αποτελούν απλώς μια ενδιάμεση θέση ξεκούρασης άλλα έναν αναγκαστικό σταθμό, κρίσιμο για την επιβίωση των κατάκοπων πουλιών, πολλά από τα οποία φτάνουν στις μεσογειακές ακτές έχοντας ξοδέψει όλα τους τα ενεργειακά αποθέματα.

Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης της μετανάστευσης των πουλιών και υπογραμμίζει την ανάγκη να θωρακιστούν οι πολύτιμες αυτές λωρίδες γης από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς ακόμα και μικρές μεταβολές στις περιβαλλοντικές συνθήκες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλά είδη σε αυξημένη θνησιμότητα.

Δείτε περισσότερα για τη σημαντική αυτή έρευνα στο: https://www.ornithologiki.gr/.../1477-mikra-nisia-tis...

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση