Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Κρεμλής: Η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια για το Κλίμα

του Γιώργου Κρεμλή*

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Είναι η ημέρα που μας θυμίζει ότι το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα, ότι ο πλανήτης μας είναι μοναδικός και ότι είναι το κοινό μας Σπίτι που όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να διαφυλάξουμε, αφού διασφαλίζει την ποιότητα της ζωής μας και αυτήν των επόμενων γενεών σύμφωνα με την αρχή της αειφορίας.

Η εγρήγορση όμως και η συλλογική μας προσπάθεια πρέπει να είναι καθημερινή και να μην έχει μόνο τον επετειακό χαρακτήρα μιας συμβολικής ημερομηνίας, αφού η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική αλλαγή απειλούν την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ο στόχος της μηδενικής ρύπανσης αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) χάρη στην Πράσινη Συμφωνία και τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το κλίμα και που η κυκλική οικονομία αποτελεί το νέο οικονομικό μοντέλο που θα μας οδηγήσει σε νέα αειφόρα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Αυτές είναι άλλωστε σε μεγάλο βαθμό και οι επιδιώξεις του ΟΗΕ με τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τη Συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή και ο πρωθυπουργός έχει βάλει ήδη τον πήχυ πολύ ψηλά: φιλόδοξο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), φιλόδοξη στρατηγική για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σημαντικούς πόρους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή/ανθεκτικότητα σε αυτήν. Πρόωρη απολιγνιτοποίηση -το αργότερο μέχρι το 2028- στους πέντε λιγνιτικούς δήμους και απανθρακοποίηση στα νησιά του Αιγαίου, νέα νομοθεσία για την προώθηση των ΑΠΕ και την ταχύτερη αδειοδότηση, νέα στρατηγική -Οδικός Χάρτης- για την κυκλική οικονομία, στρατηγική πρόληψης αποβλήτων και νέα υπό διαμόρφωση νομοθεσία για την ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, χωριστά ρεύματα, χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και εισαγωγή του συστήματος της εγγυοδοσίας (DRS) για πλαστικό, αλουμίνιο και μιας χρήσης γυαλί που θα εξασφαλίσει την επιστροφή καθαρών συσκευασιών για ανακύκλωσή τους, σε συνδυασμό και με την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Εμβληματική είναι επίσης η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον συντονισμό της οποίας, σε εθνικό επίπεδο και στον ΟΗΕ, μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την οποία θα διοργανώσουμε κοινή σύσκεψη υπουργών πολιτισμού και περιβάλλοντος στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα (COP26), που θα γίνει από 1-12/11 στη Γλασκόβη. Στόχος μας αλλά και στόχος της παγκόσμιας κοινότητας θα πρέπει στη Διάσκεψη αυτή να είναι το Net Zero Emissions, μηδενικές δηλαδή εκπομπές μέχρι το 2050, με προοδευτική μείωσή τους στο μεταξύ.

Του χρόνου την ίδια μέρα ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα θετικό απολογισμό, έχοντας βελτιώσει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές μας επιδόσεις με ένα ακόμη θετικό βήμα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

*Ο Γιώργος Κρεμλής είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση