Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Χρειαζόμαστε το περιβάλλον, το περιβάλλον μάς χρειάζεται

του Κώστα Γιουτίκα*

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε φέτος να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου.

Με μια πολυήμερη προσπάθεια που συνεχίζεται, από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία και το Δέλτα του ποταμού Αξιού, μέχρι την Πιερία και τις Αλυκές Κίτρους, συλλέξαμε και απομακρύναμε από τη θάλασσα και τις ακτές, περισσότερα από 500 πλαστικά βαρέλια και πάνω από 70 τόνους κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών! Ο τεράστιος αυτός όγκος πλαστικών απορριμμάτων που βιοδιασπώνται με τρομακτικά αργούς ρυθμούς και πολυεπίπεδες αρνητικές συνέπειες, θα μεταφερθεί σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης.

Ακόμη μεγαλύτερη όμως απειλή για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών από το πλαστικό, είναι η Κλιματική Αλλαγή...

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, στην Κεντρική Μακεδονία, η θερμοκρασία θα αυξηθεί έως και 4,3 βαθμούς Κελσίου. Η ζήτηση ενέργειας για ψύξη, θα αυξηθεί. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν, αλλά οι ακραίες καταιγίδες και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει μέχρι και 57cm, θέτοντας σε κίνδυνο παραθαλάσσιους οικισμούς. Θα προκαλέσει υφαλμύρινση των υδροφόρων οριζόντων. Η συχνότητα και η ένταση των δασικών πυρκαγιών θα ενταθεί.

Επομένως, χρειαζόμαστε άμεσες κινήσεις και δράσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Υλοποιούμε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε 19 πόλεις. Ήδη το 2020, προχωρήσαμε σε εκτεταμένες εργασίες ενίσχυσης των παράκτιων αναχωμάτων από τον Γαλλικό Ποταμό ως τον Αξιό Ποταμό για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διάβρωσης και τρωτότητας των παράκτιων ζωνών, δημιουργήσαμε το Παρατηρητήριο για τη Διάβρωση των Ακτών, που έλαβε το 2020 το ασημένιο βραβείο των Best City Awards. Ένας ψηφιακός μηχανισμός υψηλών προδιαγραφών που εντοπίζει τα «κόκκινα σημεία» και μας βοηθά να προγραμματίσουμε κατά προτεραιότητα τις παρεμβάσεις μας σε αυτά.

Θέσαμε σε λειτουργία το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Καθώς όμως, οι κλιματικές μεταβολές θα αυξήσουν σημαντικά τις ανάγκες σε ενέργεια, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ). Εντάξαμε το όρος Βέρμιο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης αδειοδοτώντας συγκρότημα πέντε αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 315 MW. Στηρίζουμε τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, «ανοίξαμε το δρόμο» για 3 υδροηλεκτρικά έργα σε Αλμωπία (Πέλλα), Ημαθία και Κιλκίς, καθώς και δεκάδες μονάδες παραγωγής βιοαερίου από την αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων. Προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων, των κτιρίων που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλες τις Π.Ε. , μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση και το κόστος ενέργειας.

Προχωρά το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, με την τοποθέτηση 15.000 λαμπτήρων LED, στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Π.Κ.Μ.που θα μειώσουν κατά 70% την κατανάλωση ενέργειας.

Το μήνυμα μας είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και τη συμβολή όλων.

*Ο Κώστας Γιουτίκας είναι αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση