Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Η «Θεσσαλονίκη των νερών» παρουσιάζεται στη Χαλάστρα

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, καθώς τέτοια μέρα, πριν 48 χρόνια, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ η Σύμβαση για τους Υγροτόπους, με στόχο να προωθήσει την προστασία των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με παρουσίαση του βιβλίου "Θεσσαλονίκη των νερών", των Γιώργου Μπλιώνη και Μιχάλη Τρεμόπουλου. Στην παρουσίαση, ο συγγραφέας Γιώργος Μπλιώνης θα μιλήσει με επίκεντρο την διαχρονική σχέση των εκβολών των ποταμών Αξιός και Γαλλικός με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, Διδάκτωρ Βιολογίας/Οικολογίας, Γιώργος Μπλιώνης θα εξιστορήσει στους συμμετέχοντες την ιστορία του Θερμαϊκού από τότε που οι ακτές του έφταναν μέχρι την Πέλλα έως και σήμερα. Μεταξύ των άλλων θα εξηγήσει πως αποφάσισε το Κάσσανδρος να χωροθετήσει το νέο λιμάνι του Θερμαϊκού και θα μιλήσει για τα «μυστικά του Βάλτου», για τη «Μπάρα», την ελονοσία και τα έργα εκτροπής χειμάρρων των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, τα έργα της αμερικανικής Foundation Company στον κάμπο της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία του 1920, καθώς και για την ισοπέδωση όλων των χειμάρρων που έγινε μεταπολεμικά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση από το Φ.Δ.Π.Π. Θερμαϊκού Κόλπου με τίτλο «Υγρότοποι και Κλιματική Αλλαγή», όπως είναι φέτος το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων. Με σύνθημα "Δεν είμαστε ανίσχυροι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής" η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ μας θυμίζει πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι για την προστασία μας από τις συνέπειες των αλλαγών στο κλίμα, στις καταστροφές από τσουνάμι, στα προβλήματα που προκύπτουν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση