Παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών από 17 Σεπτεμβρίου

«Πάρτε μέρος σε εθελοντικούς καθαρισμούς» μάς προτρέπει η Helmepa – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού των ακτών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Το καλοκαίρι τελειώνει, ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2016 έρχεται…
Ξεπεράστε την φθινοπωρινή μελαγχολία με εθελοντική δράση καθαρίζοντας την τοπικής σας παραλία από τα σκουπίδια που κάποιοι άφησαν πίσω τους το καλοκαίρι.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού και οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που η κοινωνία μας συνεχίζει να ακολουθεί.

Για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων, η HELMEPA συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο. Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2016: 17 Σεπτεμβρίου – 17 Οκτωβρίου».

Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή, πατώντας ΕΔΩ.

Λίγα λόγια για τον ICC

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών (Ιnternational Coastal Cleanup - ICC) είναι μια πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy.

Η εθελοντική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε το 1985 από μία ευαισθητοποιημένη κάτοικο στην Καλιφόρνια, που αποφάσισε να αφιερώνει μία ημέρα το χρόνο στον καθαρισμό της κοντινής της παραλίας στην οποία συναντούσε συνεχώς απορρίμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια σε παγκόσμια εκστρατεία κάθε Σεπτέμβριο, αποτελώντας το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδους της στον κόσμο. Τα 30 αυτά χρόνια περισσότεροι από 12 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν συλλέξει 100.000 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από 580.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 153 χώρες.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές, καθώς με τον τρόπο αυτό ανακαλύπτουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το ανθρώπινο χέρι που «κρύβεται» πίσω από κάθε σκουπίδι. Για παράδειγμα, από τους καπνιστές προέρχονται 2.127.565 αποτσίγαρα που συνέλεξαν οι εθελοντές παγκοσμίως το 2015, ποσότητα που αντιστοιχεί 106.378 πακέτα τσιγάρων!

Επιπλέον, τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές μπορεί να ξεκινούν ως ένα πρόβλημα τοπικό, αλλά τις περισσότερες φορές απαιτούν αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μέσω του ανέμου και των θαλάσσιων ρευμάτων αυτά μεταφέρονται μακριά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τεράστιας συσσώρευσης πλαστικών σε θαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού, όπου η κυκλοφορία των επιφανειακών υδάτων είναι αργή λόγω της μικρής έντασης των ανέμων και των υψηλών συστημάτων πίεσης.

Φέτος, η HELMEPA συντονίζει τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμός Aκτών στην Ελλάδα από 17 Σεπτεμβρίου μέχρι 17 Οκτωβρίου 2016, ο οποίος ορίζεται ως Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Η HELMEPA παρέχει στους συμμετέχοντες ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό, καθώς επίσης δημοσιοποιεί και προβάλλει τις εθελοντικές δράσεις ανά την Ελλάδα μέσω του website και της σελίδας του Facebook.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση