«Παγώνουν» ξανά οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση

Ακόμα έξι µήνες «κάλυψη» σε όσους έχουν καταπατήσει, καταστρέψει και ιδιοποιηθεί τμήματα αιγιαλού, παραλίας, δασών και ρεμάτων παρέχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας 31 Οκτωβρίου στη Βουλή παρατείνεται για τρίτη φορά η αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που επιβλήθηκε πριν από ενάμισι έτος.

Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας το κράτος εκφράζει τη συμπάθειά του στις τουριστικές επιχειρήσεις που προσπορίζονται παράνομα αιγιαλούς και παραλίες, αναφέροντας ότι αν κατεδαφίζονταν οι παρανομίες τους και αποβάλλονταν από την καταπατημένη έκταση… «δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες».

Η παράταση, τρίτη κατά σειρά, κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με θέμα τη δημιουργία μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης. Με τη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 9 Μαρτίου 2023 η αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και στο υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Η αιτιολόγηση είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με τις τρεις προηγούμενες (την αρχική και τις δύο παρατάσεις). Η πολιτεία υποστηρίζει ότι το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων (τελεσίδικα χαρακτηρισμένων) αυθαιρέτων ή της αποβολής καταπατητών από δημόσια γη είναι αναγκαίο προκειμένου να δοθεί «ο απαραίτητος χρόνος, λαμβανομένων υπόψη των καθυστερήσεων που συνεπάγεται μακροπρόθεσμα η πανδημία για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης και τακτοποίησης έργων κάθε είδους», παρότι η νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες κ.λπ. απαγορεύεται ρητά.

Eχει ωστόσο μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση, με την πολιτεία να… εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον όσων καταστρέφουν και εκμεταλλεύονται δημόσια περιουσία:

«Μεταξύ άλλων η κατεδάφιση και αποβολή στην παρούσα χρονική συγκυρία θα δημιουργούσε προσκόμματα σε πολυπληθείς ομάδες ενδιαφερομένων (τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, στην παραλία (κ.ο.κ.) και δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες μετά την κατεδάφιση και διοικητική αποβολή».

Η απόφαση της κυβέρνησης διαιωνίζει την παράνομη καταπάτηση και εκμετάλλευση ενός κοινωφελούς και κοινόχρηστου αγαθού. Περαιτέρω, με την υπόσχεση νομοθετικής ρύθμισης δημιουργεί στους παρανομούντες την προσδοκία διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Ηλέκτρα Αντωνιάδου 9 Νοεμβρίου, 2022 at 09:07 Απάντηση

    Η δικαιολογία της πανδημίας για τις “πληττόμενες” επιχειρήσεις έχει και τα όριά της. Στη μητρόπολη της Καλαμαριάς από τότε που έληξαν τα περιοριστικά μέτρα εγκαθιδρύθηκαν τραπεζοκαθίσματα που κλείνουν όλο τον πεζόδρομο και που πρέπει να κάνεις ζιγκ ζαγκ για να ελιχθείς. Στο μεταξύ, όλες οι καφετέριες φίσκα, από την πρώτη μέρα της άρσης των περιορισμών μέχρι και σήμερα. Μας δουλεύουν κανονικά. Το πορτοφόλι των επιχειρηματιών πάνω από το συμφέρον του συνόλου. Κρίμα στις μητέρες με μωρά σε καρότσια, στους ηλικιωμένους και στους ανάπηρους…

Αφήστε μια απάντηση