Πακέτο Χατζηγάκη: Έρχεται η πρώτη «λυπητερή» για 12.000 αγρότες

Νέα λυπητερή που αναμένεται να στραγγίξει την όποια ρευστότητα των εκμεταλλεύσεων καταφθάνει το επόμενο διάστημα για 12.000 αγρότες, που εισέπραξαν αποζημιώσεις το 2008-2009, στα πλαίσια του «πακέτου Χατζηγάκη». Οι πρώτες επιστροφές θα αφορούν όσους έλαβαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, ενώ συνολικά η α' δόση προς το ελληνικό δημόσιο θα αγγίξει τα 40 εκ. ευρώ. Από την ανάκτηση, θα εξαιρεθούν μόνο 48.000 παραγωγοί που εν τω μεταξύ απεβίωσαν, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό, το ποσό αυτό να ζητηθεί να καλύψουν οι εν ζωή αγρότες, γεγονός που θα σημάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Υπό εξέταση παραμένει ο τρόπος ανάκτησης καθώς υπάρχει περίπτωση τα ποσά αυτά, να κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες τμηματικά -ενδεχομένως και σε δόσεις κατανεμημένες σε δύο ή τρία χρόνια- αλλά και μέσω της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ).

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας και σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για τη χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα καθώς -όπως επισήμανε- τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο.

Εξήγησε όμως, ότι μετά την απόδοση των 40 εκ. ευρώ θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πληρώσουν οι αγρότες.

«Πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν», τόνισε ο κ. Αποστόλου σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι τα ποσά με τα οποία επιβαρύνονται οι αγρότες είναι μικρά και αφορούν μόνον 1,5% περίπου αγροτών που πήραν ενισχύσεις.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση που ζητά από την ελληνική Δημοκρατία, να ανακτήσει από τους περίπου 720.000 Έλληνες αγρότες το ποσό των 420 εκ. ευρώ, που δόθηκε το 2008 και 2009 (είναι το γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη») ως ενίσχυση στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις – συζητήσεις έχουμε ήδη κατεβάσει το συγκεκριμένο ποσό γύρω στα 220 εκ. και αφορά 88.000 αγρότες. Και από αυτή την κατηγορία εμείς τώρα, ξεκινάμε μια διαδικασία για να δείξουμε ότι όντως έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένο πρόβλημα – γιατί κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα – θα αναζητήσουμε από 12.000 αγρότες, περίπου 40 εκ. ευρώ.

Και είναι αυτοί που έχουν εισπράξει ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ. Τονίζουμε όμως ότι τα ποσά που είναι κάτω από 5.000 ευρώ αδιακρίτως του τι ποσό έχει λάβει κάθε αγρότης, θα μείνουν απ’ έξω.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με αυτή την πορεία θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν.

Το μεγάλο λάθος ήταν πως αυτές οι διαδικασίες έπρεπε ήδη να έχουν στοιχειοθετηθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρχει η σχετική άδεια. Εγώ πάω και πιο πέρα και λέω ότι ακόμη και άδεια να μην είχαμε πάρει, από την ώρα που θα στοιχειοθετούσαμε την ανάγκη για να δοθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση