Πανηγυρικό κλίμα στα εγκαίνια του έργου ανασύστασης της λίμνης Κάρλας (φωτο+vid)

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου ανασύστασης της λίμνης Κάρλας.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου τόνισε ότι μe αυτό το μεγάλο έργο ένα θραυσμένο οικοσύστημα είναι πλέον ξανά ζωντανό. «Ο βιότοπος αποκτά ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει τη διατήρηση της βιοπικοιλότητας και αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή», σημείωσε.

«Θέλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μια μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας. Επενδύσουμε επίσης σε σχολεία νοσοκομεία έργα υποδομών. Όλα αυτά τα έργα είναι η δύναμη ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων», είπε η ίδια.

Από την πλευρά του ο υπουργός εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στα Βαλκάνια. «Πολλές φορές συζητάμε για περιβαλλοντικά έργα και πολλές φορές τα βάζουμε σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη. Εδώ έχουμε ένα έργο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη, συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Το έργο δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την περιοχή. Θα συμβάλει στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος και επίσης θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία. Είναι ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσωπο», τόνισε ο ίδιος.

«Συνεργαστήκαμε με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό για να ξεμπλοκάρουμε το έργο που θα είχε απώλεια σημαντικών πόρων», είπε ο κ. Χαρίτσης και ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για τη συνεργασία, όπως επίσης την κ. Κορίνα Κρέτσου, λέγοντας ότι χωρίς τη συμπαράστασή της δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. «Τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση, όλοι οι ζωντανοί φορείς της κοινωνίας είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να πάμε σε μια νέα φάση που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος», είπε.

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Λεωνίδα Χατζηζήση, από τα Κανάλια, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι τα 25 του χρόνια ήταν ψαράς και ζούσε από αυτό το επάγγελμα. Το 1962 οι ψαράδες της περιοχής αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν μετανάστες. Πριν από λίγους μήνες, όμως, άρχισε να πηγαίνει με τον εγγονό του και πάλι για ψάρεμα στην Κάρλα.

«Σήμερα είμαι συγκινημένος και αυτό το οφείλουμε σε όσους δούλεψαν για το έργο. Το ευχαριστώ είναι λίγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο έργο αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των Ελλήνων. Στον τόπο αυτό συναντάται η παραγωγή, το περιβάλλον, το νερό, τα 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών, που ζουν στην Κάρλα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε μετά το 2014 ώστε να σωθεί το έργο. «Κερδίσαμε τον χρόνο και αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε. Είμαστε μια γροθιά στη Θεσσαλία και όλα τα άλλα δεν μας αφορούν. Συνολικά 150.000 στρέμματα αρδεύονται χάρις στη λίμνη Κάρλα, πάρα τις "σειρήνες" που κινδυνολογούσαν. Άνθρωποι ζουν από αυτό το έργο και παράγεται εθνικός πλούτος. Αποκαταστήσαμε σε χρόνο ρεκόρ το οικοσύστημα. Συναντιόμαστε με την ιστορία που λέει ότι πετύχαμε. Η περιοχή αλλάζει σελίδα και επίπεδο», τόνισε.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει κάνει η χώρα και πρόσθεσε ότι τα εγκαίνιά του στέλνουν ένα μήνυμα δημιουργίας. «Αυτή είναι η εικόνα τη σύγχρονης Ελλάδας», είπε.

Ο κ. Χαρίτσης και η κα. Κρέτσου έκοψαν την κορδέλα, εγκαινιάζοντας και επίσημα το έργο, ενώ ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τούς δώρισε δύο αναμνηστικά του έργου επανασύστασης της λίμνης Κάρλας.

Πηγή: e-thessalia.gr

Πηγή φωτογραφιών: e-thessalia.gr, tameteora.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση