Παράταση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για τους δασικούς χάρτες

Τελευταία παράταση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντάς την ως «απόλυτη καταληκτική ημερομηνία».

Όπως είπε, με συγκεκριμένη τροπολογία (δείτε την ΕΔΩ) που κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών με τη βελτίωση της υποβολής αντιρρήσεων, αλλά και η εναρμόνιση των επτά τελευταίων Δήμων με τις απαιτήσεις των δασικών χαρτών.

Ταυτόχρονα, στην εν λόγω τροπολογία νομοθετείται και η «υπουργική απόφαση Τσιρώνη» για τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η εν λόγω απόφαση δεν πρέπει να συγχέεται με το νόμο των αυθαιρέτων, αλλά εξυπηρετεί την εξέλιξη του έργου των δασικών χαρτών, ενώ «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών» όπως είπε.

Επιπλέον, εξήγγειλε τη διαδικασία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, προκειμένου να συντάξει σχετικό νόμο για το ζήτημα των αυθαίρετων οικιστικών πυκνώσεων.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει το παράβολο και το έννομο συμφέρον, δέκα ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντίρρησης, ενώ συμπληρωματικά έγγραφα, όπως πιστοποιητικά και φωτοερμηνείες, μέχρι και μία ημέρα πριν την εξέτασης της αντίρρησης.

Επίσης, πρόκειται να σταλούν και ενημερωτικά σημειώματα, προκειμένου να γνωρίζει ο κάθε πολίτης πότε θα λήξει η προθεσμία για την υποβολή τους. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, για περιπτώσεις αγροτών που είναι οι πιο ευαίσθητες για εξαγορά ή αλλαγή χρήσης, απαιτείται μόνο η αίτηση και το τοπογραφικό.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι επτά από τους συνολικά 120, εναπομείναντες Δήμοι για τη συγκεκριμένη φάση ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι οι Δήμοι Γορτυνίας, Σιθωνίας, Μήλου, Μυκόνου, Κιμώλου, Νότιου Πηλίου και Ωραιοκάστρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι ήδη υπάρχει προγραμματισμός για μερική κύρωση, σε όσους δεν έχουν υποβάλει αντιρρήσεις, δηλαδή για το 35% των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται προκήρυξη για το 47% των Δασικών Χαρτών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

«Κατατίθενται σήμερα με Υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας στις Ποινικές Υποθέσεις – Εναρμόνιση της Νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ», νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες και θα βοηθήσουν στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αφορά:

α) την εξυπηρέτηση των πολιτών κατά τις τελευταίες ημέρες της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ως προς την αποστολή των εγγράφων οριστικοποίησης της αντίρρησης και ως προς την αποστολή συμπληρωματικών εγγράφων, που αφορούν στην ουσία της αντίρρησης, και
β) την ασφάλεια δικαίου και νομική θωράκιση του έργου των δασικών χαρτών, μέσω της ενσωμάτωσης της έννοιας των οικιστικών πυκνώσεων σε νόμο.

Με βάση την τροπολογία:

Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ)  τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφέρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της, ως και 10 ημέρες μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Διευκρινίζεται ότι, πριν την τροπολογία, η υποβολή των στοιχείων έπρεπε να γίνει έως την τελευταία ημέρα της ανάρτησης, κάτι που αναιρούσε την δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να υποβάλλει αντίρρηση, έως την τελευταία μέρα, αφού δεν ήταν δυνατή η άμεση ενημέρωση του συστήματος της ΕΚΧΑ ΑΕ από την τράπεζα ότι έχει γίνει η πληρωμή.

Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κ.λ.π., την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), κάτι το οποίο επιτρεπόταν και πάλι έως το πέρας της ανάρτησης και δυσκόλευε επαγγελματίες και υπηρεσίες να ανταποκριθούν.

Για τους παραπάνω λόγους και για να ενεργοποιηθεί η διάταξη με ψήφιση του νόμου, με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η ανάρτηση των χαρτών έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Αυτό σημαίνει ότι για ακόμα 18 ημέρες οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία (αντιρρήσεις, πρόδηλα σφάλματα, αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης) και οι 7 Δήμοι (Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Σιθωνίας, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου) τη δυνατότητα να αναρτήσουν τα όρια των οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που αφορά στο 35% της χώρας, θα αναρτηθούν οι χάρτες που είναι έτοιμοι στο υπόλοιπο 17% της  χώρας.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, που οι εκτάσεις τους δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί, να οριοθετήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Στην ίδια διάταξη λαμβάνεται υπόψη η απόφαση 1942/2017 του ΣτΕ και ενσωματώνεται πλήρως στην τροπολογία η Υπουργική Απόφαση που αφορά στον ορισμό των οικιστικών πυκνώσεων.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 ξεκινά η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών η οποία θα ολοκληρωθεί κλιμακωτά, έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και αφορά περιοχές, όπως η Ανατολική Αττική και οι ΠΕ Θεσσαλονίκης,  Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς».

Για τις παραπάνω ρυθμίσεις ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:

«Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας και κάνουμε τις τελευταίες ρυθμίσεις για να κλείσει η διαδικασία ομαλά. Με την τροπολογία εξυπηρετούνται οι πολίτες στη διαδικασία αποστολής των δικαιολογητικών της αντίρρησης και τους δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο, αν χρησιμοποιήσουν τις τελευταίες ημέρες τη δυνατότητα της αντίρρησης. Και βέβαια να υποβάλλουν μέχρι και την ημέρα εξέτασης της αντίρρησης συμπληρωματικά στοιχεία. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με ατέλειες του συστήματος, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Παράλληλα θωρακίζουμε το θεσμικό πλαίσιο των δασικών χαρτών εισάγοντας τις ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα της νέας ανάρτησης δασικών χαρτών, που αφορά στο 17% της χώρας, ξεκινά την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. Οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα αναρτηθούν με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στους δασικούς χάρτες της κήρυξης των περιοχών ως αναδασωτέων.

Στις αναρτήσεις που θα ακολουθούν την τρέχουσα και θα γίνουν από το 2017 έως το 2019, συμμετέχουν συνολικά 205 Δήμοι. Ήδη 40 Δήμοι, έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν εισάγει τις απαραίτητες πληροφορίες στους χάρτες. Το ΥΠΕΝ θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στους υπόλοιπους 165 Δήμους, επισημαίνοντας ότι θα έχουν περιθώριο, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017, για να αναρτήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση