Παρέμβαση Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος για την κλιματική αλλαγή

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης συμμετείχε στο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο ήταν αφιερωμένο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενόψει της διάσκεψης των Παρισίων που θα λάβει χώρα τον προσεχή Δεκέμβριο.Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν τα κύρια σημεία της διαπραγματευτικής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο ενδιάμεσος στόχος για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών τουλάχιστον κατά 50% κάτω από τα επίπεδα του 2009 έως το 2050 με τελικό στόχο τον μηδενισμό τους έως το 2100.

Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί μια συνεκτική και φιλόδοξη, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, για μετά το 2020. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι «εθνικές προθέσεις συνεισφοράς» που έχουν υποβληθεί από τις διάφορες χώρες μέχρι στιγμής στον ΟΗΕ, δυστυχώς δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ της εκτιμώμενης πορείας των παγκόσμιων εκπομπών και της επίτευξης του διεθνούς στόχου του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ως εκ τούτου, υποστήριξε να συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία μηχανισμοί που θα δίνουν τη δυνατότητα περιοδικής επικαιροποίησης των δεδομένων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών, της πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και της εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην επίτευξη των κοινών στόχων.

Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε, ότι μπορεί να υπάρξει μια ισόρροπη σχέση μεταξύ οικονομίας και κλίματος, συμβάλλοντας στη ζητούμενη οικονομική ανάπτυξη με όρους αειφορίας. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι είναι εφικτή, με δεδομένο ότι οι συνθήκες διαρκώς εξελίσσονται. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, ο κ. Μουσουρούλης είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Calleja, με τον οποίο συζήτησε σε βάθος την προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει της ολοκλήρωσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και της έναρξης υλοποίησης της τρέχουσας (2014-2020).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!