«Παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» η υλοτομία στο αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβέζα

Η απόφαση της Πολωνίας να αυξήσει την υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβέζα, ένα από τα τελευταία της Ευρώπης, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο γενικός εισαγγελέας Ιβ Μποτ, τα συμπεράσματα του οποίου δεν δεσμεύουν το δικαστήριο, αλλά σε γενικές γραμμές ακολουθούνται από τους δικαστές, θεωρεί ότι η υλοτόμηση που έχει επιτραπεί από την κυβέρνηση της Βαρσοβίας για λόγους υγείας δεν είναι δικαιολογημένη και θα «επιδεινώσει» την κατάσταση των τόπων αναπαραγωγής ειδών που τελούν υπό προστασία.

Η υπόθεση του δάσους της Μπιαλοβέζα, που έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO (Natura 2000), εντάσσεται στη γενικότερη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Πολωνίας, το κυβερνών κόμμα της οποίας, το συντηρητικό δεξιό PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη), κατηγορείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Το αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβέζα, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του ευρωπαϊκού βίσονα, καθώς και μοναδικά είδη πτηνών και ερπετών.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των περιοχών αυτών.

Η πολωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κόψιμο των δέντρων είναι αναγκαίο για τη δημιουργία μονοπατιών για τους πεζοπόρους και για την προστασία των δέντρων από τη μόλυνση από βλαβερό είδος εντόμου.

«Οι αποφάσεις αυτές θα καταλήξουν στην επιδείνωση των τόπων αναπαραγωγής προστατευομένων ειδών», επιμένει ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει για το θέμα εντός των προσεχών μηνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση