Παραγωγή βιοαερίου, υδρογόνου και νερού με συνεπεξεργασία βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων

του Νίκου Αβουκάτου

Η επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στους δήμου Χαλανδρίου και Άνδρου επεκτείνεται στην Κάτω Αχαΐα και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις της περιοχής, με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΜΠ Γεράσιμο Λυμπεράτο. Τα απόβλητα προέρχονται από ελαιουργικές επιχειρήσεις της κοινότητας Αλισσού στον δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Με διαλογή στην πηγή, τα τροφικά απόβλητα θα διαχωρίζονται σε υγρό και στερεό κλάσμα. «Το στερεό κλάσμα θα κομποστοποιείται και θα επιστρέφεται στους κατοίκους, ενώ το υγρό κλάσμα θα συνεπεξεργάζεται με υγρά βιομηχανικά απόβλητα της ελαιουργικής βιομηχανίας και με αστικά λύματα για την παραγωγή βιοαερίου σε καινοτόμο αναερόβιο αντιδραστήρα με μεμβράνες», εξηγεί στη Greenagenda.gr ο κ. Λυμπεράτος.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λειτουργεί ήδη τέτοιου τύπου αντιδραστήρας σε εργαστηριακή κλίμακα και έχει προσδιοριστεί η κατάλληλη αναλογία των διαφορετικών αποβλήτων και η αναμενόμενη απόδοση σε βιοαέριο.

«Εκτός από το βιοαέριο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως βιοκαύσιμο κίνησης ή για παραγωγή ενέργειας με συμπαραγωγή, στη μονάδα θα εξεταστεί επίσης η παραγωγή υδρογόνου και βιοπλαστικών, ενώ το επεξεργασμένο υγρό απόβλητο μετά από καθαρισμό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση», αναφέρει στη Greenagenda.gr ο κ. Λυμπεράτος.

Η εταιρεία ΣΥΡΜΕΤ έχει ήδη κατασκευάσει την πιλοτική εγκατάσταση που για την ώρα τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ελαιουργικών Επιχειρήσεων Πατρών προκειμένου να μονταριστεί και να γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Μόλις ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου στον βιολογικό της Κάτω Αχαΐας, θα μεταφερθεί εκεί και θα αρχίσει τη λειτουργία της, προκειμένου να εξαχθούν τα δεδομένα που απαιτούνται για κλιμάκωση μεγέθους, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως πρότυπο βιοδιυλιστήριο με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της αστικής-βιομηχανικής συμβίωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την τοπική βιομηχανία για την από κοινού επεξεργασία και αξιοποίηση των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων προσφέρει ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη της μετατροπής της γραμμικής οικονομίας σε κυκλική, κάτι απαραίτητο στην ευρύτερη μάχη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου HORIZON 2020 με τίτλο "Industrial Urban symbiosis and its social, economic and environmental impact on different European regions" με ακρωνύμιο SYMSITES αφορά την από κοινού επεξεργασία και αξιοποίηση αστικών υγρών και στερεών αποβλήτων με βιομηχανικά απόβλητα για την παραγωγή καθαρού νερού, ενέργειας και προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30 εταίροι από 9 χώρες (Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Δανία και Ρουμανία). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, η εταιρεία ΣΥΡΜΕΤ και οι Ελαιουργικές Επιχειρήσεις Πατρών.

Το έργο έχει διάρκεια 4 χρόνια και προϋπολογισμό 12.404.455 ευρώ.

Το πρόγραμμα SYMSITES περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων παραδειγμάτων αστικής-βιομηχανικής συμβίωσης σε πιλοτική κλίμακα. Οι σχετικές βιομηχανίες είναι ζυθοποιία στη Δανία, αλλαντοποιία στην Αυστρία, βιομηχανία υφασμάτων και κοσμητικών στην Ισπανία και ελαιουργία στην Ελλάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση