Παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων στην έρημο!

Η πρώτη ερευνητική εγκατάσταση για την παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων σε έρημο αποτελεί πλέον γεγονός σε μια περιοχή 2 στρεμμάτων εντός της Masdar City των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η βιο-ενεργειακή εγκατάσταση χρησιμοποιεί παράκτιο θαλασσινό νερό για να αυξήσει τον αριθμό των ψαριών και των γαρίδων, τα θρεπτικά συστατικά λύματα τους γονιμοποιούν τα πλούσια σε έλαια φυτά τα οποία στη συνέχεια συλλέγονται για την παραγωγή των βιοκαυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν στα αεροπλάνα .

Το έργο χρηματοδοτείται από μια ερευνητική κοινοπραξία αειφόρου βιοενέργειας, μιας ομάδας εργασίας που ασχολείται με την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών καυσίμου για τον κλάδο των αερομεταφορών.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 2.000 εμπορικές πτήσεις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μείγμα βιοκαυσίμων με πετρέλαιο από το 2011.

Μετά την άρδευση των φυτών, τα εναπομείναντα λύματα περνάνε από ριζοφόρα δέντρα ώστε να απομακρυνθούν τα τελευταία ίχνη θρεπτικών ουσιών προτού καταλήξουν στη θάλασσα. Τα δέντρα αυτά ταυτόχρονα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό το  έργο  δεν θα είναι μόνο βιώσιμο για την παραγωγή καυσίμων αλλά θα  ανοίξει   ένα μονοπάτι  για την αύξηση  του  κλάδου  της υδατοκαλλιέργειας, προσφέροντας διατροφική  ανεξαρτησία δεδομένου των επισιτιστικών αναγκών του Εμιράτου.

Εάν η τεχνολογία αποδειχθεί αποτελεσματική, το ερευνητικό κέντρο σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε μία εγκατάσταση 200 στρεμμάτων κατά μήκος της δυτικής ακτής του Άμπου Ντάμπι.

Στην έρευνα συνεργάζονται επίσης οι μεγάλες εταιρείες αερομεταφορών της Boeing και της Etihad, καθώς και ο προμηθευτής πετρελαίου UOP Honeywell.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση