Παραλείψεις στην αδειοδότηση μονάδας βιοαερίου στα Τρίκαλα εντοπίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Για σοβαρές παραλείψεις στην διαδικασία αδειοδότησης της «Ληθαίος Ενεργειακή ΑΕ» αναφορικά με την κατασκευή μονάδας βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων κάνουν λόγο, σε ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους Δριτσέλη Παναγιώτα, Σιμορέλη Χρήστο και Παπαδόπουλο Σάκη, οι οποίοι σημειώνουν ότι η αδειοδότηση της μονάδας παρουσιάζει αρκετά σφάλματα. Για το λόγο αυτό ερωτούν τον κ. Σκουρλέτη πρώτον αν προτίθεται να επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης του εν λόγω έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις αδειοδοτήσεις κατηγορίας Α1, στην οποία θα έπρεπε να εντάσσεται και δεύτερον αν προτίθεται να εξετάσει ενδεχόμενες ευθύνες και παραλήψεις για την εσφαλμένη αδειοδότηση του έργου στην κατηγορία Α2, στην οποία περιλαμβάνονται λιγότερο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι.

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του κόμματος έχει ως εξής:

Προς τον κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή μονάδας βιοαερίου στην περιοχή Λάκκα Κεφαλοβρύσου Τρικάλων, ισχύος 3 MW, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση και της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε συνέχεια, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η απερχόμενη ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας υπέγραψε και την άδεια εγκατάστασης στην εταιρία «Ληθαίος Ενεργειακή ΑΕ», για την κατασκευή του σχετικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην συγκεκριμένη θέση. Και οι δύο αυτές αποφάσεις έχουν προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την ακαταλληλότητα της χωροθέτησης του εν λόγω έργου και για τις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον (γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, απουσία γειτνιαζουσών πηγών λήψεως οργανικών και φυτικών υπολειμμάτων, σύνθετη βιοποικιλότητα, λόγω γειτνίασης με τον Πηνειό ποταμό, την τεχνητή λίμνη του δανειοθαλάμου Ε65, τον υδροβιότοπο Γκυτζή Κεφαλοβρύσου, το εξαιρετικού κάλλους πλατανόδασος Μπάτζιου, κατοικίες του Δ.Δ. Κεφαλοβρύσου κ.λπ.), οι σχετικές αδειοδοτήσεις δόθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι αντίθετες γνωμοδοτήσεις, και ειδικότερα οι σοβαρότατες παρατηρήσεις του Περιβαλλοντικού Τμήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης θέσης. Παράλληλα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αδειοδότηση παρουσιάζει πολύ σοβαρά σφάλματα. Συγκεκριμένα, το σχετικό έργο αδειοδοτήθηκε ως κατηγορίας Α2 (κατηγορία, η οποία αφορά μονάδες επεξεργασίας μέχρι 80.000 τόνων βιοΰλης), ενώ όπως περιγράφεται στο με αριθμό πρωτ. 3189/190868/1-10-2014 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, που είναι, σημειωτέον, μεταγενέστερο των ανωτέρω αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως, το έργο θα έπρεπε να ενταχθεί στην κατηγορία Α1, καθώς θα επεξεργάζεται συνολικά άνω των 100.000 τόνων βιοΰλης. Όπως προκύπτει από το εν λόγω επίσημο έγγραφο η εταιρία αδειοδοτήθηκε με άδεια χαμηλότερης κατηγορίας από την ίδια την Περιφέρεια, ενώ θα έπρεπε να καταταγεί στην κατηγορία Α1, με αποκλειστική αρμοδιότητα εγκρίσεως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τηρηθούν χαλαρότεροι περιβαλλοντικοί όροι.

Ταυτόχρονα, και σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου δεν έχουν ληφθεί υπόψη κρίσιμες παράμετροι. Για την λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας ισχύος 3 MW, η εν λόγω μονάδα θα πρέπει να μεταφέρει με μεγάλα φορτηγά, από μακρινές αποστάσεις άνω των 65 χλμ, βιοΰλη 120.000 τόνων, δημιουργώντας τεράστια όχληση και επιβάρυνση. Τα δε υπολείμματα έκπλυσης από την επεξεργασία πιθανότατα θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα και ιδιαίτερα στον Πηνειό ποταμό, καθώς η θέση κατασκευής βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του και δίπλα στον δανειοθάλαμο της Ε65 (ο οποίος μετατρέπεται σε τεχνητή λίμνη κατά τους χειμερινούς μήνες).

Επειδή η δημιουργία φαραωνικής μονάδας βιοαερίου στην κοίτη του Πηνειού ποταμού θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ρύπανση στα νερά της περιοχής.

Επειδή η εν λόγω κατασκευή δεσμεύει γη υψηλής παραγωγικότητας.

Επειδή ομόφωνα όλοι οι θεσμικοί φορείς, αλλά και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ακαταλληλότητα του εν λόγω έργου.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης του εν λόγω έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις αδειοδοτήσεις κατηγορίας Α1, στην οποία θα έπρεπε να εντάσσεται;

Προτίθεται να εξετάσει ενδεχόμενες ευθύνες και παραλήψεις για την εσφαλμένη αδειοδότηση του έργου στην κατηγορία Α2, στην οποία περιλαμβάνονται λιγότερο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα το  με αριθμό πρωτ. 3189/190868/1-10-2014 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου με θέμα «Στοιχεία υλών προς επεξεργασία της υπό ίδρυση μονάδας παραγωγής βιοαερίου προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φερόμενης ιδιοκτησίας της ’’ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», με το οποίο επισημαίνεται η υποχρέωση ένταξης του έργου στην κατηγορία Α1.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα
Σιμορέλης Χρήστος
Παπαδόπουλος Σάκης»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση