του Δημήτρη Διαμαντίδη
Απραξία που είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον επιδεικνύεται στην περίπτωση της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, τα οποία θα “βάλουν μπρος” στις αρχές Νοεμβρίου.
Επί της ουσίας, οι κάτοικοι της περιοχής θα βιώσουν για μία ακόμη χρονιά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας της μόλυνσης από τα πυρηνελαιουργεία.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα αντιληπτό σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων μονάδων, εξαιτίας της ύπαρξης και σχετικής αγροτικής παραγωγής, όπως οι δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας.
Όπως προκύπτει και από δημοσίευμα της Greenagenda τον περασμένο Ιούνιο, οι εκπομπές ρύπων των πυρηνελαιουργείων είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Η σχετική έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και ειδικού ιδιωτικού εργαστηρίου, που κατέδειξαν το περιβαλλοντικό πρόβλημα, δεν έχουν αποτελέσει μέχρι στιγμής αντικείμενο αξιοποίησης.
Το μόνο χειροπιαστό που έχει συμβεί είναι πως το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου εξουσιοδότησε στην τελευταία συνεδρίαση του τον Περιφερειάρχη, Π. Τατούλη, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε «να καταρτισθούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις, που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος».
Η ίδια απόφαση εξουσιοδοτεί ακόμη τον κ. Τατούλη «να εξετασθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και εξέλιξη των δομών που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις, ώστε τα πυρηνελαιουργεία να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».
Για τα πυρηνελαιουργεία υπάρχει υποχρέωση τήρησης μόνο συγκεκριμένου ρύπου, που αφορά στις σωματιδιακές εκπομπές στα καμιναέρια (όριο 100mg/m3), οπότε δεν μπορούν να ελεγχθούν επίσημα κάποιοι άλλοι ρύποι.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ιδιωτικού εργαστηρίου επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που είχε υποδείξει η ερευνητική εργασία του «Δημοκρίτου» όσον αφορά στις σωματιδιακές εκπομπές των πυρηνελαιουργείων, αφού διαπιστώθηκαν εκπομπές οι οποίες υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό το θεσμοθετημένο όριο.
Η αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας από την πλευρά της δηλώνει ότι έχουν παρθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα και έχουν γίνει μετρήσεις.
Ωστόσο επισημαίνει πως τα πυρηνελαιουργεία εντάσσονται στην παραγωγική αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής και πρέπει να υπάρχουν, αλλά χρειάζεται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Απομένει να φανεί εάν εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων, που απασχολεί την περιοχή εδώ και μία πενταετία και το πως θα πεισθούν να συνεργαστούν οι πυρηνελαιουργοί, καθώς τυπικά οι μονάδες τους πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που τους είχαν τεθεί εξαρχής.