Παρεμβάσεις για τις στρεβλώσεις στις τιμές των αγροτικών φωτοβολταϊκών σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Μια από τις αρκετές συνέπειες του ιδιόμορφου τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι ΑΠΕ στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι υψηλές εγγυημένες τιμές αποζημίωσης προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα τα οποία τώρα προσπαθεί να χειριστεί η πολιτεία και η αγορά, ήταν οι στρεβλώσεις στις τιμές των αγροτικών φωτοβολταϊκών που ανέκυψαν από το 2014.

Σύμφωνα με το energypress.gr, το πρόβλημα του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ έχει βασανίσει εδώ και χρόνια τις κυβερνήσεις και πλέον σήμερα που, βάσει των προβλέψεων, ο μηδενισμός του αναμένεται στα τέλη του έτους, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Χ. Θεοχάρης για την άνιση μεταχείριση των κατ’επαγγελμα αγροτών-ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών σταθμών, ο Γ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει τη δυνατότητα υιοθέτησης νέων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι παρεμβάσεις θα έχουν στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης μετά το μηδενισμό ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ώστε να αρθούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο λανθασμένος, όπως τονίζει το υπουργείο, τρόπος υπολογισμού των τιμών που είχε υιοθετηθεί.

Άνιση μεταχείριση των «παλιών»

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στο ν. 4254/2014, οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που προέβλεπαν οι συμβάσεις που είχαν συνάψει οι κατ’ επάγγελμα αγρότες-ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σταθμών με το ΛΑΓΗΕ επανακαθορίστηκαν μονομερώς και υποχρεωτικά. Ουσιαστικά, οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης μειώθηκαν μονομερώς κατά 12% και μάλιστα αναδρομικά.

Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης ήταν να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ χωρίς να προκύψει περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών

Η τότε κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι έγινε προσπάθεια ώστε οι νέες μεσοσταθμικές τιμές αποζημίωσης να εξασφαλίσουν ομοιόμορφη κατανομή των βαρών μεταξύ των παραγωγών. Όμως, ο επανακαθορισμός, έτσι όπως έγινε, είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων (IRR) να διαφοροποιείται κατά βάση σε βάρος όσων κατασκεύασαν με υψηλό κόστος τα έτη 2011 και 2012.

Κι αυτό γιατί παράμετροι όπως το κόστος κατασκευής ήταν λιγότερο επωφελείς σε σχέση με τα χρόνια μετά το 2013, όταν το κόστος ήταν σημαντικά μικρότερο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και σοβαρές αντιδράσεις, καθώς όσοι κατασκεύασαν τις μονάδες τους τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλαν άνιση μεταχείριση.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επαναφορά της προηγούμενης παραμετροποίησης όχι μόνο δε θα επιφέρει ζημιά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, αλλά αντίθετα θα έχει και όφελος, έστω και μικρό. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο ΛΑΓΗΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση