Παρεμβάσεις με «πράσινο» αποτύπωμα υλοποιεί ο δήμος Ωραιοκάστρου

του Παντελή Τσακίρη*

Στο πλαίσιο του στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη που έθεσε η ΕΕ έως το 2050, καλούμαστε όλοι (δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας και Κοινωνία των Πολιτών) να αλλάξουμε νοοτροπίες και πολιτικές και να ενσωματώσουμε βασικές συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης και σε ό,τι μας αφορά από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου θέσαμε ψηλά στην ατζέντα μας συγκεκριμένες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στον Δήμο Ωραιοκάστρου λοιπόν έχουμε θέσει τις βάσεις για έναν τόπο περιβαλλοντικά βιώσιμο μέσα από τις εξής πρωτοβουλίες:

Το «followgreen.gr/oraiokastro»

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δημιουργία της δημοτικής διαδικτυακής πλατφόρμας followgreen.gr/oraiokastro, μέσω της οποίας οι δημότες μας ενημερώνονται για περιβαλλοντικά θέματα και επιβραβεύονται όταν ανακυκλώνουν.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο, διαδραστικό και συμμετοχικό τρόπο, προκειμένου να ενθαρρύνουμε την πρακτική της ορθής μεθόδου ανακύκλωσης. Οι δημότες δημιουργούν λογαριασμό και συγκεντρώνουν πόντους κάθε φορά που ενημερώνονται από πηγές της ιστοσελίδας, καθώς και όταν επαναχρησιμοποιούν ή ανακυκλώνουν σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου. Οι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρώνονται για τη διασφάλιση προσφορών από τοπικές επιχειρήσεις ή web προσφορών σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, μπορεί ο δημότης να δωρίσει τους πόντους που έχει συγκεντρώσει σε σχολεία της επιλογής του, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια των παιδιών για ανακύκλωση και να ενθαρρύνει την ευγενή τους άμιλλα.

Έλεγχος του αέρα που αναπνέουμε

Τοποθετήσαμε 3 ειδικούς αισθητήρες σε κομβικά σημεία του δήμου Ωραιοκάστρου που μετράνε την ατμοσφαιρική ρύπανση και συλλέγουν δεδομένα, προκειμένου να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την ποιότητα αέρα που αναπνέουμε.

Αντιμετωπίζουμε την Κλιματική Αλλαγή

Καταρτίσαμε το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) το οποίο αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της ανθεκτικότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου και την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών.

Προωθούμε τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Εκπονήσαμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), καθώς ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι μεταξύ των 150 Δήμων της χώρας που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο θέσαμε προτεραιότητες που συνδέονται με:

  • Βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας
  • Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας
  • Διαχείριση της στάθμευσης
  • Ενίσχυση των μετακινήσεων µε περπάτημα και ποδήλατο
  • Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
  • Ενίσχυση συλλογικών μετακινήσεων μέσα από τη διαχείριση της κινητικότητας και τη βελτίωση των υποδομών.

Υιοθετούμε την ηλεκτροκίνηση

Ως διοίκηση βάζουμε τα θεμέλια της ηλεκτροκίνησης στον Δήμο μας. Είμαστε μέσα στους 252 Δήμους που διεκδικούν συνολικά 11,5 εκατομμύρια ευρώ για δημιουργία σημείων φόρτισης. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόταση που υποβάλαμε για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο Πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση «Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021.

Βιοκλιματικές αναπλάσεις περιοχών

Προχωράμε σε βιοκλιματικές αναπλάσεις ανοικτών δημόσιων χώρων, όπως είναι η Πλατεία Τζαβέλα στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου, η οποία βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και η Πλατεία Μελισσοχωρίου στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκεται σε φάση ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Επίσης, αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση της περιοχής Αθάνατο Νερό στο Μελισσοχώρι, ενός χώρου με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Νέες παιδικές χαρές

Κατασκευάζουμε 3 νέες παιδικές χαρές εμβληματικού τύπου οι οποίες πληρούν όλες τις σύγχρονες βιοκλιματικές προδιαγραφές. Η πιο μεγάλη θα είναι αυτή στο Κονταξοπούλειο Δημοτική Γυμναστήριο, όπου σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία μιας «Καστροπολιτείας».

Αξιοποίηση περιοχής «Αλώνια»

Προετοιμάζουμε την αξιοποίηση της περιοχής "Αλώνια", έκτασης 4,7 στρεμμάτων. Στόχος έχουμε να δημιουργήσουμε εκεί έναν εξωτερικό πολυχώρο, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πράσινο, αθλητικό εξοπλισμό, κάδους απορριμμάτων, καθώς και ηλιακά καθιστικά και φωτιστικά σώματα. Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη και το έργο βρίσκεται προς ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης".

Ως διοίκηση διατηρούμε ψηλά στην ατζέντα μας τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Συνεχώς σχεδιάζουμε και προωθούμε για υλοποίηση δράσεις και παρεμβάσεις με πράσινο αποτύπωμα, που θα αλλάξουν τον Δήμο Ωραιοκάστρου, θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον και θα εξασφαλίσουν για τους κατοίκους μας ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

*Ο Παντελής Τσακίρης είναι δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση