Παρουσία Τσίπρα - Σταθάκη το φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το εναρκτήριο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Σταθάκη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση διοργανώνουν την πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά”, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της “πράσινης” αυτονομίας των νησιωτικών περιοχών, σε συνάρτηση και με τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν, όχι μόνο, ανά κράτος μέλος της Ε.Ε., αλλά και ανά περιοχή, εντός της ίδιας χώρας. Στο πρόγραμμα του Φόρουμ αναφέρεται η παρουσία στις εργασίες τόσο του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Μετά την Πολιτική Διακήρυξη για την «Καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά Νησιά» που υπέγραψαν 14 Κράτη-Μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου, η Κρήτη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την εναρκτήρια συνάντηση της Πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», μέρος της δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».

Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών της Ευρώπης, βοηθώντας τα να μειώσουν την εξάρτησή τους σε εισαγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτουν και την υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων συστημάτων ενέργειας.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών φορέων από ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα Ευρωπαϊκά νησιά καθώς και πρωτοβουλίες όπως αυτή των «Έξυπνων Νησιών» / Smart Islands Initiative, με συντονιστή το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να παρουσιάσουν έργα καινοτομίας που υλοποιούνται ήδη στο νησιωτικό χώρο στους τομείς των ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας, των έξυπνων τεχνολογιών κ.ά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση