Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ως ο αποκλειστικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Αττική και ο μεγαλύτερος στη χώρα, συμμετείχε και φέτος στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Βιώσιμης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (6th International Conference on Sustainable Solid Waste Management) το οποίο συνδιοργανώθηκε με επιτυχία και μεγάλη διεθνή συμμετοχή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους επιστημονικούς φορείς. Πάνω από 600 σύνεδροι από 100 και πλέον χώρες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους επαγγελματίες του χώρου, κυβερνητικά στελέχη, βιομηχανίες, Δήμοι, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιστήμονες συναντήθηκαν στις 13 έως 16 Ιουνίου στη Νάξο και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες επί των πλέον πρόσφατων ιδεών και τεχνικών εμπειριών σε όλους τους τομείς της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Στην πρώτη παρουσίαση εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ, η Όλγα Σκιάδη (Αν. Προϊσταμένη τμήματος Προγραμματισμού, Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το “Διαβαλκανικό Πρόγραμμα S.W.A.N.”, του οποίου συντονιστής είναι ο ΕΔΣΝΑ. Το πρόγραμμα SWAN (a digital Solid Waste reuse plAtform for BalkaN), του οποίου οι αρχές αποτελούν το διαρκές όραμα του ΕΔΣΝΑ, έτυχε μεγάλου διεθνούς ενδιαφέροντος στο Συνέδριο. Η διαδικτυακή διαβαλκανική πλατφόρμα S.W.A.N. που παρουσιάστηκε, προτείνει σε βιομηχανικές μονάδες, εμπορικές εταιρείες αλλά και αυτοδιοικητικούς φορείς, όπως είναι οι Δήμοι, να διαχειριστούν ορθότερα και προς όφελος των ιδίων, αλλά και του περιβάλλοντος, τα απορρίμματά τους. Το έργο βασιζόμενο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας στοχεύει στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η παρουσίαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, «ανέδειξε την άψογη συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό προγράμμα (ΕΔΣΝΑ, ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλβανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αλβανική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ILIRIA, Σύνδεσμος Βουλγάρων Βιομηχάνων και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και έφερε στην δημοσιότητα τους καρπούς των δράσεων του Συνδέσμου».
Στην δεύτερη παρουσίαση εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ, ο Παντελής Καρακάσης (Αν. Προϊστάμενος τμήματος Λειτουργίας της Διεύθυνσης Θερμικής Επεξεργασίας) και η Μαρία Μανιάτη (Αν. Προϊσταμένη τμήματος Αποκαταστάσεων & Μεταφροντίδας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος) εκπόνησαν και παρουσίασαν στο Συνέδριο, εργασία με τίτλο «Γιατί οι οργανισμοί διαχείρισης στερεών αποβλήτων παίρνουν αμυντική στάση όταν σχεδιάζουν ένα έργο; Οδηγός αντιμετώπισης της κοινωνικής εναντίωσης και αύξησης της κοινωνικής συμμετοχής – Η περίπτωση ενός μικρού νησιού».
Και ο Σύνδεσμος καταλήγει: «Καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ευαισθησία του ΕΔΣΝΑ όσον αφορά τους συμπολίτες μας, παρουσιάστηκε μια εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμη πτυχή του σχεδιασμού και της υλοποίησης του συνόλου των έργων διαχείρισης αποβλήτων παγκοσμίως, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκε και η οπτική του πολίτη απέναντι στις σχετικές δράσεις. Έχοντας ως αφετηρία την παρατηρημένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε νέα πρόταση χωροθέτησης για εγκατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προτάθηκε η χρήση ενός "εργαλείου" ιδιαίτερα προσαρμόσιμου και ευέλικτου στην φάση του σχεδιασμού ενός έργου και το οποίο εστιάζει στις αιτίες των αντιδράσεων προτείνοντας απλούς και ρεαλιστικούς τρόπους για την διαχείριση αυτών. Η παρουσίαση έτυχε εξαιρετικής αποδοχής και μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς στηρίχτηκε στα απτά αποτελέσματα της περίπτωσης του νησιού Αγκίστρι που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής».