Πατούλης: Το σχέδιο για μια Αττική-πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων

Στην «αταλάντευτη» βούληση της Περιφέρειας Αττικής να υλοποιήσει με συνέπεια τον σχεδιασμό της για μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο να γίνει η Αττική περιφέρεια-πρότυπο στο κρίσιμο αυτό ζήτημα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό επιστημονικό και τεχνολογικό φόρουμ digital Campus Party Greece, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η προσπάθεια της περιφέρειας βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές, που είναι η στροφή στην κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, οι πραγματικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο και τρίτον η ενίσχυση της ανακύκλωσης, «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Με αφορμή την εκδήλωση της πανδημίας, ανέφερε ότι απαιτείται μια νέα σχέση επιστήμης και πολιτικής, επισημαίνοντας ότι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων απαιτείται ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες. «Η Αττική έχει πληρώσει ακριβά την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και συντονισμού, αλλά και τη συστηματική αναπαραγωγή στερεοτύπων που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα» ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, για την επιτυχία της ανακύκλωσης απαιτείται συστηματική ενημέρωση και καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών. «Χωρίς μόνιμη υπενθύμιση και απαντήσεις στα ερωτήματά τους, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι μας» σημείωσε.

«Τι κάνουμε στην Αττική»

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο περιφερειάρχης Αττικής διέτρεξε τις δράσεις της περιφέρειας προκειμένου να επιτευχθεί μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική στροφή προς την κυκλική οικονομία.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε:

  • Ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε. Αμέσως μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο ένα πρώτο προσχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ για διαβούλευση.

-Υποστηρίζονται καθημερινά οι δήμοι στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων έτσι ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Δεκάδες δήμοι επικαιροποιούν ήδη τα σχετικά τοπικά σχέδια, δημιουργώντας τοπικά σχέδια κυκλικής οικονομίας.

  • Η υποστήριξη της περιφέρειας Ατικής στους δήμους, πέραν του σχεδιασμού, «είναι πρακτική και χειροπιαστή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην προμήθεια και διανομή 80 νέων απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων κι έχουμε ήδη προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
  • Θα προχωρήσει από το φθινόπωρο η ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, για την συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση.
  • Η ανακύκλωση γίνεται πράξη με τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό που έχει γίνει στην Ελλάδα για τη σταδιακή προμήθεια, κατασκευή και θέση σε λειτουργία, σε συνεργασία με τους δήμους, 1000 νέων σημείων ανακύκλωσης σε σχολεία, δημόσιες Υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες, κλπ. «Το σχετικό έργο που θα αλλάξει τον χάρτη της ανακύκλωσης στην Αττική και θα εκτρέψει δεκάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από την ταφή, έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα έχουμε έναρξη υλοποίησης του προγράμματος από τα τέλη του 2020» είπε ο κ. Πατούλης.
  • Έχει ήδη δρομολογηθεί η σταδιακή παραλαβή 60 ειδικά διασκευασμένων φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία.
  • Θα προχωρήσει η κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.
  • Προχωρά και η δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους δήμους.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι δίνεται βάρος και προτεραιότητα στη διαχείριση των βιοαποβλήτων, καθώς αποτελούν σχεδόν το 40% του συνόλου των οικιακών αποβλήτων και είναι αυτά που δημιουργούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στους ΧΥΤΑ όπως βιοάεριο, στραγγίσματα και έντονες οσμές. «Επομένως, εκτρέποντας βιοαπόβλητα από τη Φυλή μειώνουμε στην πράξη τις επιπτώσεις του ΧΥΤΑ κι αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής του. Επιδιώκουμε μέσω της διαχείρισης βιοαποβλήτων να υλοποιήσουμε την κυκλική οικονομία στην πράξη, συνδυάζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη» είπε.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η πρόοδος που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες είναι σημαντική. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν εφησυχάζουμε, ούτε επαναπαυόμαστε. Δουλεύουμε εντατικά και προσηλωμένα, μετράμε προσεκτικά τις επιτυχίες μας και μαθαίνουμε από τις αποτυχίες και τις δυσκολίες μας. Μετατρέπουμε το χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των στερεών αποβλήτων σε μια ευκαιρία ανάπτυξης, αξιοποιούμε την κρίση που χρόνια μαστίζει την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική για να στρίψουμε γρήγορα και συντεταγμένα προς την κυκλική οικονομία. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε, με τη βοήθεια όλων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση