Πεδίο «μάχης» το υπόλειμμα του μπλε κάδου

Μια μάχη με οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις εξελίσσεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα γύρω από τα απορρίμματα στην Αττική. Η υπόθεση σχετίζεται τόσο με τον ελάχιστο χρόνο ζωής που απομένει στον ΧΥΤΑ Φυλής όσο και με την επαναλειτουργία του ιδιωτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Φυλή και τη συνεπακόλουθη αναδιανομή της «πίτας» με τα υπόλοιπα τέσσερα ΚΔΑΥ της Αττικής. Το αποτέλεσμα του «πρώτου γύρου» των διεργασιών είναι το νέο ΚΔΑΥ να αναλάβει πιλοτικά την επεξεργασία του υπολείμματος των υπολοίπων και τη μετατροπή του σε καύσιμη ύλη.

Πριν από λίγες ημέρες το ΚΔΑΥ στη Φυλή ξεκίνησε πιλοτικά να επαναλειτουργεί, παραλαμβάνοντας μικρές ποσότητες μπλε κάδου από τον Δήμο Αθηναίων. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θανάσης Κατρής, πρόκειται για την πλέον σύγχρονη εγκατάσταση διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, η οποία επιπλέον έχει τη δυνατότητα παραγωγής RDF (σ.σ. ενός δευτερογενούς καύσιμου).

Πριν από μία εβδομάδα, ο ΕΔΣΝΑ (ο συλλογικός φορέας των δήμων της Αττικής για τα σκουπίδια) κάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των ΚΔΑΥ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ, υπεύθυνη για το σύστημα των μπλε κάδων) και παρουσίασε πρόταση της WATT να μεταφέρεται στο ΚΔΑΥ της Φυλής το υπόλειμμα από την επεξεργασία του περιεχομένου των μπλε κάδων στα άλλα τρία κέντρα. «Επειδή το νέο ΚΔΑΥ είναι το πιο σύγχρονο, αποφασίσαμε να το τροφοδοτήσουμε δοκιμαστικά με υπόλειμμα», εξηγεί ο Αρης Βρούστης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος. «Στόχος είναι να διαπιστώσουμε αν από αυτό μπορούν να ανακτηθούν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και αν μπορεί ένα μέρος να γίνει RDF. Εν ολίγοις, γιατί να θάβονται απορρίμματα που μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο και να γίνουν μέρος της κυκλικής οικονομίας; Ξεκινάμε από τη Δευτέρα πιλοτικά για τις επόμενες 15-20 ημέρες».

Διαμαρτυρίες

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΕΔΣΝΑ έχει να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων ΚΔΑΥ και της ΕΕΑΑ. Αιτία, η πρόσφατη απόφασή του να «φορτώσει» στα ΚΔΑΥ την ευθύνη για το υπόλειμμα των μπλε κάδων (όταν αυτό ξεπερνά το 30% της ποσότητας που μεταφέρεται προς διαλογή). Μάλιστα, ΕΕΑΑ και ΚΔΑΥ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης αυτής. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το ΚΔΑΥ Ελευσίνας έκλεισε για δύο ημέρες, διαμαρτυρόμενο ότι δεν είχε δοθεί εντολή για μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής του υπολείμματος από την επεξεργασία του τοπικού δήμου. Προς στιγμήν προκλήθηκε πανικός, καθώς στο συγκεκριμένο ΚΔΑΥ καταλήγει ο μπλε κάδος από δέκα δήμους, μεταξύ των οποίων η Ελευσίνα, το Περιστέρι, το Παλαιό Φάληρο, οι Αγιοι Ανάργυροι. Με την παρέμβαση του ΕΔΣΝΑ το θέμα λύθηκε, όμως το περιστατικό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, καθώς η ΕΕΑΑ εκτιμά πως ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για το υπόλειμμα της επεξεργασίας. «Το υπόλειμμα των μπλε κάδων είναι ευθύνη των δήμων. Δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας της ΕΕΑΑ με το ΚΔΑΥ της WATT στη Φυλή. Θα παρακολουθήσουμε ως κοινωνικοί εταίροι και ενδιαφερόμενοι την πιλοτική λειτουργία του ΚΔΑΥ με υπόλειμμα και κατόπιν, όταν εξαχθούν συμπεράσματα, θα συζητήσουμε, αν διαπιστωθεί ότι μπορούν να εξαχθούν ανακυκλώσιμα υλικά», λέει ο Γιάννης Ραζής, γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ.

«Αν εξαχθούν από την επεξεργασία του υπολείμματος ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, η ΕΕΑΑ θα πρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ειδάλλως θα αναζητήσουμε άλλη λύση, γιατί θέλουμε μείωση του υπολείμματος που καταλήγει στον ΧΥΤΑ», λέει ο κ. Βρούστης και καταλήγει: «Κατά τη γνώμη μου τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που δεν επιδοτεί το ΕΜΑΚ και την παραγωγή RDF».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση