Δυσοίωνες προβλέψεις για τους προϋπολογισμούς των δήμων έκανε μιλώντας στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ΠΕΔ/ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Όπως είπε ο ίδιος «ζητάμε άμεσα τη βοήθεια της πολιτείας», αλλιώς πολλοί δήμου θα αυξήσουν εκ νέου τα δημοτικά τέλη των δημοτών τους.
6 εκατομμύρια «καπέλο» για έναν χρόνο στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Όπως εξήγησε ο κ. Καϊτεζίδης από την αρχή χρονιάς «επιβλήθηκαν ξαφνικά στην αυτοδιοίκηση σειρά υποχρεώσεων που δεν τις προυπολογίσαμε. Συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση μισθών δημοτικών υπαλλήλων 10% «που τη χαιρετίσαμε αλλά εμείς την πληρώνουμε 100% ενώ δε μας δόθηκε ούτε ευρώ. Στο δικό μου δήμο είναι επιπλέον επιβάρυνση 1.200.000 ευρώ. Επίσης το τέλος ταφής από 1 Ιανουαρίου επιβάρυνση 700.000 ευρώ για το δικό μας δήμο και η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στον ΦΟΔΣΑ άλλες 700.000 ευρώ. Δεν τα είχαμε όλα αυτά πέρυσι» είπε ο ίδιος προσθέτοντας την υποχρηματοδότηση στα λειτουργικά και για τις συντηρήσεις σχολείων που αγγίζει περίπου το 1εκ. ευρώ για το δικό μας δήμο».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη για τον δήνο του η επιβάρυνση είναι περίπου 6εκ. «καπέλο» για ένα χρόνο. «Κάποιοι δήμοι που ήδη έχουν αυξήσει τα δημοτικά τέλη, θα κάνουν εκ νέου αύξηση για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα οικονομικά μεγέθη. Ξέρω πολλούς δημάρχους και λυπάμαι, αλλά θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Νοικοκυρεμένοι δήμοι που μέχρι πέρυσι δεν είχαν τέτοια προβλήματα δημιουργούν ήδη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ζητάμε άμεσα τη βοήθεια της πολιτείας για να υποστηριχθούν οι δήμοι σ αυτά που επιβαρύνθηκαν. Υπάρχουν υποσχέσεις από τον υπουργό, τον κ. Λιβάνιο αλλά πρέπει να τις δούμε να πραγματοποιούνται. Και στα παραπάνω δε συμπεριλαμβάνω και το ενεργειακό κόστος..
Καθαρισμός οικοπέδων αλλά τα κλαδιά «βγήκαν» στα πεζοδρόμια
Μεγάλο πρόβλημα χωρίς καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο και την Πολιτεία χαρακτήρισε τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων ο κ. Καϊτεζίδης « Καταρχήν είναι ένα καλό μέτρο από τον κ. Κικίλια, που υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες οικοπέδων με άναρχη βλάστηση να τα καθαρίσουν. Αυτό όμως το μέτρο όταν αφορά υπερδομημένες περιοχές όπως το κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς αδόμητα οικόπεδα, δεν έχουν και οικόπεδα με άναρχη βλάστηση. Σε άλλους όμως δήμους, περιαστικούς όπως ο δικός μας και σε εκατοντάδες άλλους στη χώρα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Εμείς στο δήμο μας καταγεγραμμένα 6.000 οικόπεδα με άναρχη βλάστηση από Πυλαία μέχρι το Φίλυρο. Οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν, κλάδεψαν τα δέντρα αλλά τα έβγαλαν στο πεζοδρομιο. Όσο κι αν είναι καλά προετοιμασμένος ένας δήμος και να θέλει να ανταποκριθεί δε μπορεί. Τα κλαδιά βγήκαν στα πεζοδρόμια και στις γειτονιές. Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει τον υπουργό ότι ο πολίτης θα έπρεπε να έχει την ευθύνη να διαχειριστεί και την καύσιμη ύλη. Και τα κλαδιά θέλουν διαχείριση. Ο τρόπος αυτός κοστίζει. Αν ο υπουργός επέλεγε τη διαχείριση να την κάνουν οι δήμοι θα έπρεπε να μας χρηματοδοτήσει. Δεν έγινε όμως τίποτε από τα δυο»