ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΟΔΩΝ

Την εκτέλεση τεχνικών έργων στο Δήμο Θεσσαλονίκης που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και αφορούν στην κατασκευή υπό διάνοιξη οδών, καθώς επίσης σε νέες κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρομίων, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, ενέκρινε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του (Δευτέρα 2 Απριλίου 2012), το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Με στόχο της κίνησης των πεζών και των Α.Μ.Ε.Α., καθώς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, συνεχίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις μας στο κέντρο της πόλης και σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Τα έργα της διάνοιξης των οδών, καθώς και της ανακατασκευής και ανάπλασης των πεζοδρομίων σε επιβαρυμένες περιοχές, συνδυάζονται με την επέκταση του πρασίνου και τα δέντρα που φυτεύονται στις ειδικές δενδροδόχους. Απελευθερώνουμε έτσι πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο για τους πεζούς που θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και αναβαθμίζουμε την αστική αισθητική» σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του ενέκρινε την εκτέλεση εργολαβικώς των παρακάτω έργων που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ:

 - «Αποκαταστάσεις πεζοδρομίων & κρασπέδων για άρση επικινδυνότητας  βάσει καταγεγραμμένων αναγκών» προϋπολογισμού  δαπάνης    500.000 ευρώ. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων, ράμπες για Α.Μ.Ε.Α, οδεύσεις για τυφλούς και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού σε οδούς των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα:

- Για την 1η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς.: Χαλκέων,  Ολύμπου (Αρχαία Ρωμαϊκή αγορά).   

 - Για την 2η Δημοτική Κοινότητα στην οδό Χαριτωνύμου.

 - Για την 3η Δημοτική Κοινότητα: στην Περιοχή Πύργου Τριγωνίου, στην Πλατεία Αγίων Αναργύρων και Καλλιόπης.

  - Για την 4η Δημοτική Κοινότητα: Το τρίγωνο που περιλαμβάνει τις οδούς Παπάφη–Διστόμου– Γυμνασιάρχου          Μυστακίδη–Γυμνασιάρχου Μικρού Μ. και τον κόμβο Κωνσταντίνου Κανάρη–Απόλλωνος–Αναξιμάνδρου.

- Για την 5η Δημοτική Κοινότητα:  στην οδό Καρακάση,  και διαμόρφωση εισόδων των: α) 11ου Δημοτικού Σχολείου και 13ου Νηπιαγωγείου, β) 87ου Δημοτικού  Σχολείου, γ) 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 94ου Δημοτικού Σχολείου και  δ) 15ου και 69ου Δημοτικών Σχολείων.

 -«Νέες κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρομίων» προϋπολογισμού  δαπάνης 600.000 ευρώ. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει ανάπλαση, τμηματικές ανακατασκευές, καθώς και συντηρήσεις πεζοδρομίων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το  έργο αφορά στην ολική ανάπλαση ή την τμηματική ανακατασκευή πεζοδρομίων με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και όδευσης τυφλών όπου επιτρέπεται, ειδικές ράμπες για Α.Μ.Ε.Α. και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα προβλέπονται εργασίες:

- Για την 1η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς: Γ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας.

- Για την 2η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς :Πανουργιά και Μπούσγου, Σέκερη.

- Για την 3η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς: Λαπιθών  και Απ. Παύλου (από Αγίου Δημητρίου έως Ολυμπιάδος).

- Για την 4η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς: Αγίου Δημητρίου (από Αλοννήσου έως τον κόμβο με Αμμουλιανής – Μυκόνου και από Ελευθερίου Βενιζέλου έως Λαμπράκη), οικοδομικό τετράγωνο οδών Καλλιπόλεως- Καισαρείας- Βιζύης - Δορυλαίου, πεζόδρομος Παλιγγενεσίας, πεζόδρομος Αδάμου,

- Για την 5η Δημοτική Κοινότητα στις οδούς: Κίμωνος Βόγα (από Πέτρου Συνδίκα έως την οδό Κορομηλά και οι κάθετοι δρόμοι),

      - Για την Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας στην οδό Σερρών.

 - «Κατασκευή υπό διάνοιξη οδών» προϋπολογισμού  δαπάνης    500.000,00 €. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει εκτέλεση εργασιών οδοποιίας, κατασκευή και ανακατασκευές πεζοδρομίων, καθώς και αποκαταστάσεις φθορών σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ο Δήμος έχει καταβάλλει αποζημιώσεις σε ιδιοκτησίες που ρυμοτομούνται για διάνοιξη οδών προς εφαρμογή του σχεδίου πόλης.

Συγκεκριμένα έχουν αποζημιωθεί ιδιοκτησίες στα παρακάτω τμήματα οδών:

- Αγίου Δημητρίου από την οδό Γρ. Λαμπράκη έως Μήλου

- Διάνοιξη σε τμήμα των οδών Γενναδίου και Δαγκλή (περιφερειακή Τριανδρίας) εφόσον ολοκληρωθούν οι διοικητικές αποβολές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!